Livsmedelsteknologi
Förståelse för hur kvalitetsegenskaper hos livsmedel såsom sammansättning, hållbarhet och sensoriska egenskaper styrs av råvarans egenskaper och tillverkningsprocesser är en viktig aspekt i produktion av högkvalitativa livsmedel. Förutom ämneskunskap ger kursen dig verktyg för kritiskt tänkande, samarbete och utveckling av olika presentationstekniker.
Under kursens gång får du genom föreläsningar, grupparbeten, laborationer och problemlösning lära dig om framställning av både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Förutom oss lärare och forskare får du dessutom träffa inbjudna experter från olika delar av livsmedelsindustrin.
Information från kursledaren
Food Technology course start
Due to the Corona pandemic and the directive from the Swedish government that all university education should be conducted on distance, there will be large changes in the structure of the course. We will try to make the best out of the situation. Some lectures will be recorded and accessible through Canvas, some section will be live streamed via Zoom, while some sections may require that you study literature on your own. The mandatory parts of the course will be adapted so that they can be carried out, although in a slightly different form.
Our intention is to have the introduction to the course on 24th of March 2021, 10: 30 AM, in Zoom. https://slu-se.zoom.us/j/63283121253
Passcode: FoodTech
This moment is mandatory and it is highly recommended that you attend the introduction, as you will have the opportunity to ask questions in real time.
Course leaders
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0112-40123 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0112
Läsåret 2021/2022
Livsmedelsteknologi (LV0112-40095)
2022-03-24 - 2022-06-05
Läsåret 2019/2020
Livsmedelsteknologi (LV0112-40035)
2020-03-25 - 2020-06-07
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0112 Livsmedelsteknologi, 15,0 Hp
Food TechnologyÄmnen
Livsmedelsvetenskap Biologi LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Studentlektion | 2,0 | 0202 |
Faktablad | 2,0 | 0203 |
Skriftlig tentamen | 10,0 | 0204 |
Problembaserad lärande | 1,0 | 0205 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
30 hp biologi och 15 hp livsmedelsvetenskap. Kunskaper motsvarande Engelska 6.Mål
I kursen diskuteras livsmedlens kvalitetsegenskaper såsom lagringsstabilitet, sensorik och teknologi i termer av kemisk sammansättning och struktur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
visa kunskap i de vanligaste livsmedlena och deras viktigaste kvalitetsegenskaper
visa kunskap i de tekniker som används vid olika livsmedelsprocesser
visa kunskap i hur dessa processer förändrar råvarans sammansättning och struktur och därmed hur livsmedlets kvalitet påverkas
Innehåll
I kursen diskuteras livsmedlens kvalitetsegenskaper såsom lagringsstabilitet, sensorik och teknologi i termer av kemisk sammansättning och struktur och hur olika livsmedelsprocesser inverkar på dessa.
I kursen ingår föreläsningar, laborationer, demonstationer och övningar, både enskilt och i grupp.
Följande kursmoment är obligatoriska:
• Laborationer
• Demonstrationer
• Faktablad och presentationer av faktablad
• Studentlektioner
• Föreläsningar med inbjudna talare
• Studiebesök
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända övningsuppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Lärandemål samt betygskriterier för LV0112 Livsmedelsteknologi, 15 hp
Lärandemål 1: Beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper
Lärandemål 2: Beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna
Lärandemål 3: Redogöra för samband mellan råvarans sammansättning, processbarhet och produktkvalitet
|
Lärandemål 1* |
Lärandemål 2* |
Lärandemål 3* |
|
Betyg 3
|
Generellt beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper med användning av relevant terminologi |
Generellt beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna med användning av relevant terminologi |
Redogöra för hur råvarans sammansättning och struktur förändras under processning |
|
Betyg 4
|
Ingående beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper. |
Ingående beskriva viktiga processteg vid livsmedelstillverkning |
Ingående redogöra för hur sammansättning och struktur hos råvarorna förändras under process och hur förändringen påverkar egenskaper hos det färdiga livsmedlet |
|
Betyg 5
|
|
|
Utvärdera hur produktens egenskaper och kvalitet påverkas av råvarans sammansättning och vilka konsekvenser dessa råvaror har för processbarheten |
|
*För att student ska kunna få högre betyg än godkänt (4 eller 5) ställs krav på att inlämningsuppgifter i kursen ska vara avklarade inom utsatt tid. Högre betyg än godkänt kan erhållas till och med 1:a möjliga omtentamenstillfälle.
Litteraturlista
- The book Food Processing Technology - Principles and Practice ISBN: 978-0-08-101907-8 [The book Food Processing Technology - Principles and Practice ] (https://app.knovel.com/web/toc.v/cid:kpFPTPPE21/viewerType:toc//root_slug:viewerType%3Atoc/url_slug:root_slug%3Afood-processing-technology?kpromoter=federation) Kommentar: The book is available as an E-book via Knovel or Elsevire.