Ny sökning
LV0112

Livsmedelsteknologi

Denna kurs riktar sig till dig som vill lära dig mer om livsmedel och hur de tillverkas. I kursen varvas teori med praktiska övningar och studiebesök för att du ska få en bred överblick av teknologier i livsmedelsbranschen.



Förståelse för hur kvalitetsegenskaper hos livsmedel såsom sammansättning, hållbarhet och sensoriska egenskaper styrs av råvarans egenskaper och tillverkningsprocesser är en viktig aspekt i produktion av högkvalitativa livsmedel. Förutom ämneskunskap ger kursen dig verktyg för kritiskt tänkande, samarbete och utveckling av olika presentationstekniker.



Under kursens gång får du genom föreläsningar, grupparbeten, laborationer och problemlösning lära dig om framställning av både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Förutom oss lärare och forskare får du dessutom träffa inbjudna experter från olika delar av livsmedelsindustrin.

Information från kursledaren

Food Technology course start

Due to the Corona pandemic and the directive from the Swedish government that all university education should be conducted on distance, there will be large changes in the structure of the course. We will try to make the best out of the situation. Some lectures will be recorded and accessible through Canvas, some section will be live streamed via Zoom, while some sections may require that you study literature on your own. The mandatory parts of the course will be adapted so that they can be carried out, although in a slightly different form.

Our intention is to have the introduction to the course on 24th of March 2021, 10: 30 AM, in Zoom. https://slu-se.zoom.us/j/63283121253
Passcode: FoodTech

This moment is mandatory and it is highly recommended that you attend the introduction, as you will have the opportunity to ask questions in real time.

Course leaders

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

LV0112-40123 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för LV0112

Läsåret 2021/2022

Livsmedelsteknologi (LV0112-40095)

2022-03-24 - 2022-06-05

Läsåret 2019/2020

Livsmedelsteknologi (LV0112-40035)

2020-03-25 - 2020-06-07

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Lärandemål samt betygskriterier för LV0112 Livsmedelsteknologi, 15 hp

Lärandemål 1: Beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper

Lärandemål 2: Beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna

Lärandemål 3: Redogöra för samband mellan råvarans sammansättning, processbarhet och produktkvalitet

Lärandemål 1*

Lärandemål 2*

Lärandemål 3*

Betyg

3

Generellt beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper med användning av relevant terminologi

Generellt beskriva de processer som omvandlar och förädlar olika råvaror till de vanligaste livsmedelsprodukterna med användning av relevant terminologi

Redogöra för hur råvarans sammansättning och struktur förändras under processning

Betyg

4

Ingående beskriva de vanligaste livsmedelsråvarorna samt redogöra för deras viktigaste kvalitetsegenskaper.

Ingående beskriva viktiga processteg vid livsmedelstillverkning

Ingående redogöra för hur sammansättning och struktur hos råvarorna förändras under process och hur förändringen påverkar egenskaper hos det färdiga livsmedlet

Betyg

5

Utvärdera hur produktens egenskaper och kvalitet påverkas av råvarans sammansättning och vilka konsekvenser dessa råvaror har för processbarheten

*För att student ska kunna få högre betyg än godkänt (4 eller 5) ställs krav på att inlämningsuppgifter i kursen ska vara avklarade inom utsatt tid. Högre betyg än godkänt kan erhållas till och med 1:a möjliga omtentamenstillfälle.

Litteraturlista

  1. The book Food Processing Technology - Principles and Practice ISBN: 978-0-08-101907-8 [The book Food Processing Technology - Principles and Practice ] (https://app.knovel.com/web/toc.v/cid:kpFPTPPE21/viewerType:toc//root_slug:viewerType%3Atoc/url_slug:root_slug%3Afood-processing-technology?kpromoter=federation) Kommentar: The book is available as an E-book via Knovel or Elsevire.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38054 SEK Nivå: Grundnivå (G1F)
Ämne: Livsmedelsvetenskap Biologi Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0112 Anmälningskod: SLU-40123 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%