Skoglig marklära och klimatologi
Information från kursledaren
Till dig som antagits till skogsvetarprogrammet och kursen Skoglig marklära och klimatologi.
Vi som kursledare på de två första kurserna ser fram emot många roliga och inspirerande aktiviteter de kommande tio veckorna tillsammans med er studenter.
Skogsvetarprogrammet börjar med de två kurserna “Skog - nyttjanden och värden” och “Skoglig marklära och klimatologi”. Kurserna går parallellt på halvfart för att bättre kunna utnyttjabarmarkssäsongen till fältaktiviteter och för att kunna samverka i vissa moment.
Du blir registrerad genom att närvara vid introduktionerna i Sal“Björken” på SLU, den 29 augusti kl. 8.15 och 12.15. I fortsättningen kommer du att registrera dig själv på kurser. Skulle du vid kursstart inte kunna närvara vid uppropet, ta kontakt med oss kursledare via mail eller telefon, så vi kan se till att du blir registrerad.
Under september håller vi till mycket utomhus. Det är alltså viktigt att redan från början ha med stövlar/kängor och regnkläder. Flera av exkursionerna sker med cykel, som behövs redan från andra veckan.
När vi har aktiviteter på distans använder vi kommunikationsverktygen Zoom och Wonder. Arbetsmaterial och instruktioner och meddelanden kommer på en plattform som heter Canvas, som du ska ha fått en inbjudan till på e-mail. Canvas kan du nå när du fått ditt studentkonto och e-mail. Det är klokt att så tidigt som möjligt hämta ut ditt studentkonto (se https://student.slu.se/studier/nystudent/ ).
Om du har en funktionsnedsättning eller läs och skrivsvårigheter som gör att du behöver extra tid, avskildhet eller något extra hjälpmedel i undervisningen och vid examinationer –kontakta SLU Funka (så snart som möjligt): Funka@slu.se
Meddela sedan sådana behov till kursledare på varje kurs.
Hälsningar,
Johannes Larson och Ulrik Ilstedt
Kursledare
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
MV0223-10300 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för MV0223
Läsåret 2024/2025
Skoglig marklära och klimatologi (MV0223-10123)
2024-09-02 - 2024-10-31
Läsåret 2022/2023
Skoglig marklära och klimatologi (MV0223-10085)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
Skoglig marklära och klimatologi (MV0223-10277)
2021-08-30 - 2021-11-01
Kursplan och övrig information
Kursplan
MV0223 Skoglig marklära och klimatologi, 7,5 Hp
Forest soils and climatologyÄmnen
Skogsbruksvetenskap Markvetenskap Markvetenskap SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Praktiska färdigheter: skoglig marklära och geologi | 3,0 | 0102 |
Teori: Marklära och klimatologi | 4,5 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och- Biologi 2
- Kemi 2
- Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2
Mål
Kursen syftar till att ge en övergripande bild över Sveriges klimat och markens uppbyggnad och funktion, och ger därmed nödvändig kunskap för hållbar markanvändning inklusive skogsbruk.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
beskriva jordens klimat, Sveriges klimat, samt karakterisera lokalklimatiska drag i svenska skogslandskap
klimatologins och meteorologins grundläggande begrepp och definitioner
identifiera Sveriges vanligaste bergarter, mineral, jordarter och jordmåner
översiktligt beskriva Sveriges berggrundsgeologi, jordarts- och jordmånsbildning samt hur detta förhåller sig till globala förhållanden
redogöra för markens beståndsdelar och de processer som bestämmer markens viktigaste fysikaliska, kemiska och biologiska egenskaper
redogöra för ståndortens omsättning av viktiga växtnäringsämnen och hur detta ansluter till globala kretslopp
redogöra för markens och klimatets betydelse för hållbar produktion av skogens ekosystemtjänster, med utblick mot internationella förhållanden.
Innehåll
Kursen introducerar geologins, markens och klimatets roll för skogsekosystemet och dess hållbara nyttjande. Den tar upp grundläggande terminologi och metoder för beskrivning av klimat och markens beståndsdelar, samt de processer som bestämmer markens viktigaste fysikaliska, kemiska och biologiska egenskaper.
Kursen bygger till stor del på lärarledda fältövningar och exkursioner samt projektarbeten, instuderingsuppgifter och praktisk examination i fält och på laboratorium. Detta förbereds med egna litteraturstudier och lärarledda föreläsningar eller videoinspelningar. De praktiska momenten fokuserar på grundläggande metoder som används för att beskriva och bedöma markegenskaper, jordmåner, bergarter, och klimat. Exkursioner och övningar innehåller obligatoriska moment.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen och godkända praktiska prov.
Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogens ekologi och skötsel
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
1) Marklära
**Länk: **https://www.studentlitteratur.se/kurslitteratur/naturvetenskap-och-miljo/geovetenskap/marklara/
**Författare: **Jan Eriksson, Sigrun Dahlin, Ingvar Nilsson, Magnus Simonsson
**ISBN: **9789144069203
2) Fältkompendium i jordarts och jordmånsbeskrivning
**Kommentar: **Delas ut vid kursstart
3) Marken i skogslandskapet, kapitel 4: Vattnet i skogen.
**Författare: **Allan Rodhe
**Kommentar: **Utdrag från utgången bok. Delas ut vid kursstart
4) Marken i skogslandskapet_kap 6: Jordens uppbyggnad
**Författare: **Bosse Gustafsson
**Kommentar: **Utdrag från utgången bok. Delas ut vid kursstart.
5) Kompendium i klimatologi
**Kommentar: **Delas ut vid kursstart