Ett nytt recept för matsystemet

Senast ändrad: 27 juni 2023
En flicka med famnen full av färska morötter, foto.

SLU Future Food deltar i Vinnovas Lärinsats i utlysningen "Ett nytt recept för matsystemet". Utlysningen är en del av en långsiktig ansats från Vinnova för att nyckelaktörer tillsammans ska utveckla kapacitet och förutsättningar för att möta behovet av den system- och policyutveckling som möjliggör omställning av det svenska livsmedelssystemet.

Annsofie Wahlström, programchef för SLU Future Food, och Anna Lundhagen, vicerektor vid SLU med ansvar för samverkan och fortlöpande miljöanalys, är nu med som deltagare i lärinsatsen. Lärinsatsen kommer att ligga till grund för nästa steg i satsningen som är en utlysning som öppnas för ansökan troligen under hösten 2023.

I lärinsatsen deltar 55 organisationer inom följande fem spetsområden som har potential att verka som förändringsmotorer för matsystemet:

  • Regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion (SLU Future Food är deltar i denna)
  • Proteinskiftet
  • Preventiv hälsa genom mat
  • Food Tech för framtidens mat
  • Hållbara matvanor hos unga

Våren 2023 har de fem teamen arbetat med att ringa in de viktigaste utmaningarna inom varje område samt identifiera missions, mätmetoder och indikatorer till trendspaning och framsyn. 

Om Vinnova-utlysningen

Vinnova gjorde 2022 en utlysning med rubriken Ett nytt recept för matsystemet – mobilisering.

I utlysningen erbjöd Vinnova möjligheten att delta i en mobiliserings- och lärinsats med syfte att öka aktörers förmåga att karlägga utmaningar ochjobba mot gemensamma mål för att åstadkomma en transformation inom matsystemet.

Det första steget är en utbildningsinsats där aktröerna lär känna varandra, och fastsäller gemensamma djärva mål utifrån de utmaningar och potentiella lösningar som finns i systemmet. Målet utgör grunden fr en ny ansölkan till nästa fas i satsningen.

De komplexa utmaningarna inom matsystemet kräver en kraftsamling mellan olika aktörer på en övergripande nivå. Ett missionsorienterat arbetssätt kan bira till att möta detta och ge ökad innovations- och transformationsförmåga hos aktörer i och utanför matsystemet, först på pilotnivå och sedan genom större åtaganden.

Läs mer hos Vinnova