Pressmeddelande

Senast ändrad: 09 maj 2025

Vägledning för hållbara byggnader och lokaler
vid Sveriges lärosäten presenteras

Hur stor genomsnittlig andel av lärosätenas klimatutsläpp beror av lokalutnyttjandet och energianvändning egentligen? Det och mycket annat ges det svar på under ett kort seminarium som Lärosätenas klimatnätverk bjuder in till i samband med en tvådagarskonferens för Nätverket för miljöledning i universitet och högskolor (MLUH).

Datum och tid: 14 maj kl.15.40-16.30
Lokal: Almas Allé 5, BioCentrum, A241
Anmäl till anna-karin.johnson@slu.se om du vill vara med på plats.
Seminariet kommer också att sändas online.

Zoomlänk (öppen 15:40-16:30): https://slu-se.zoom.us/j/64815657035
Lösenord: 616641


Bakgrunden till seminariet är att Klimatnätverkets första vägledning nu är klar och antagen av SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund. Vägledningen som har titeln ”Hållbara byggnader och lokaler – vägledning för Sveriges lärosäten” har arbetats fram av Fokusgruppen för byggnader och energi då det har saknats en gemensam riktning för lärosätenas arbete med byggnader och lokaler. Viktiga utgångspunkter för arbetet har varit den kunskapsöversikt om Lokalers klimatpåverkan, som togs fram av en arbetsgrupp vid SUHF:s expertgrupp för fastighets- och säkerhetsfrågor under 2022–2023.  Samt även EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD) och energieffektiviseringsdirektivet (EED) som håller på att implementeras i Sverige. Vägledningen riktar sig primärt till universitets- och högskoleledningar, fastighets- och serviceenheter inom lärosätena, samt till MLUH och SUHF. 

Seminariet kommer att fokusera på:

  • Hållbart lokalnyttjande
  • Samverkan för minskad energianvändning
  • Återbruk av möbler, lös inredning och byggmaterial
  • Erfarenheter från samverkan mellan lärosäten och fastighetsägare

– Genom att ligga i framkant och uppvisa hållbara lösningar i våra byggnader och lokaler kan lärosätena inspirera andra aktörer och bidra till en hållbar samhällsutveckling, säger Lisa Redin vid Umeå universitet, som har lett arbetet i fokusgruppen.
– Den här vägledningen är ett verktyg för att accelerera omställningen inom högskolesektorn och säkerställa att våra byggnader och lokaler bidrar till en hållbar framtid.

Fokusgruppens arbete och samarbete

Fokusgruppen för byggnader och energi, som har genomfört arbetet under 2024 har bestått av sakkunniga från Umeå universitet, Högskolan Dalarna, Mälardalens universitet, Stockholms universitet, Kungliga tekniska högskolan, och Akademiska Hus. En referensgrupp bestående av representanter från Örebro universitet, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Uppsala universitet och Karolinska institutet har också bidragit med sin expertis. Inför färdigställandet av vägledningen har SUHF:s expertgrupp för fastighet- och säkerhetsfrågor varit slutlig remissinstans.

Vägledningen finns att läsa på SUHF:s sida Publikationer.

 

Om Lärosätenas klimatnätverk
Lärosätenas klimatnätverk är ett nationellt nätverk som bland annat syftar till att stärka samarbetet och utbytet mellan lärosätena inom klimatområdet och underlätta för lärosätena att uppfylla sin del av Parisavtalet.

 


Kontaktinformation

Lisa Redin
Fokusgruppledare för Byggnader och energi
Umeå universitet
Tel: 46 (0)72-143 2868
lisa.redin@umu.se

Anna-Karin Johnson
Kommunikatör vid Lärosätenas Klimatnätverk
SLU
Tel: 0703-96 76 30
anna-karin.johnson@slu.se