26
mar
Studieförbundet Vuxenskolans lokal, Kungsängsgatan 12, Uppsala

Föreläsning: Rällsjö Brita är mitt namn

evenemang |
Rällsjö Britas trädgård dahliasticka. Foto Linnea Oskarsson, SLU.JPG

En berättelse om äldre växter och livet som bonde på 1900-talet.

Lena Nygårds föreläsning tar utgångspunkt i sin bok Rällsjö Brita är mitt namn. Det är kring livet på Rällsjögården, där Rällsjö Brita Larsson växer upp, som boken kretsar. Det är en brokig historia från ett 105-årigt liv. Den unga Brita är nyfiken, hon vill ut och se sig om, kanske studera! Hon reser iväg, men tvingas återvända och tar över gården med djur som ska skötas och mark som ska brukas. Brita behåller sin nyfikenhet och sitt intresse för omvärlden hela livet. Från unga år skriver hon dagbok och i dagboken, som är en slags bondedagbok med anteckningar om väder och vind, finns också berättelser från vardagen och tankar om det egna livet. Berättelsen är Britas egen, men den liknar också många andra kvinnors liv på landsbygden under 1900-talet. 

På Rällsjögården, där flera generationer levt, fanns en oändlig mängd sparade föremål, fotografier och nedtecknade berättelser. Där finns också växter som var värdefullt arvegods som togs tillvara generation efter generation. Dahlior, hornviol, brandlilja, bondpioner, mynta, libbsticka, kålrot, krikon, knäckepil och pelargoner är exempel på växter som Rällsjö Brita odlade och vårdade. Flera av dessa inventerades av Pom och bevaras nu i Nationella genbanken. Om Brita, hennes liv och dagböcker, växterna, och alla historier och berättelser förknippade med dem, berättar Lena Nygårds under föreläsningen på Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala.

Fakta
Tid: 2019-03-26 19:00
Ort: Uppsala
Lokal: Studieförbundet Vuxenskolans lokal, Kungsängsgatan 12
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
Mer information:

Lena Nygårds är kulturvetare med inriktning mot trädgårdshistoria. Författare till böckerna Rällsjö Brita är mitt namn - En berättelse från självhushållets tid färgad av tre sekel och Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna - om Fröuppropets kulturarvKontaktinformation
Sidansvarig: Linnea.Oskarsson@slu.se