2
jul

 –

3
jul
Helsingborg

Rosdagar på Fredriksdal

evenemang |
Närbild av bourbonrosen 'Great Western'. Rosens blommor är purpurröda. Färgfoto.

I dagarna två handlar det mesta om rosor på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Rosariet på Fredriksdal museer och trädgårdar innehåller över 350 sorter och närmare 1500 rosplantor. Rosariet består av en kulturhistorisk del som speglar kulturrosornas historiska utveckling och en tematisk del indelad i fyra rum efter färg, form och komposition. Här hittar du vackra rosor valda med omsorg och även en del rosor som är extra värdefulla och som ingår i friluftsmuseets lokala klonarkiv. Klonarkivet är en del av Nationella genbanken och bevarar och visar upp äldre rosor insamlade i Skåne.

Under Rosdagarna anordnas en hel mängd aktiviteter och arrangemang med koppling till rosen och Fredriksdals rosarium. Följ med på guidade visningar med rosexperter och rosinspiratörer, få tips av trädgårdsmästare, landskapsarkitekter, Rosensällskapet och trädgårdsdesigners. I år håller Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin, författare till boken Rosarvet i Nationella genbanken och tidigare projektledare respektive biträdande projektledare för Poms Rosupprop, i rosvandringar som berättar om det skånska rosarvet och rosorna i det lokala klonarkivet på Fredriksdal. Butiken Flora Linnea, med Sveriges största sortiment av rosor, har öppet. I herrgården hittar du magnifika rosbuketter och arrangemang. Det blir även doftvandringar, historia om rosor och praktiska tips. 


Kontaktinformation