12 aug

Gammplatsen, Lycksele

Guidning i Lapplands kulturbotaniska trädgård

evenemang |
Närbild av blomman på blodalunroten 'Smedsberget'. Blomman är rosa. Färgfoto.

Lapplands kulturbotaniska trädgård finns på Gammplatsen i Lycksele och här finns det nordligaste av Nationella genbankens lokala klonarkivet för äldre trädgårdsväxter. Fredag den 12 augusti arrangeras en visning av kulturbotaniska trädgården. Visningen är en del av Slöjd- och hantverksveckan på Gammplatsen.

I klonarkivet i Lapplands kulturbotaniska trädgård odlas gamla trädgårdsväxter som är insamlade genom Pom, Programmet för odlad mångfald, och har valts ut för bevarande i Nationella genbanken. Kulturbotaniska trädgården fungerar som en kulturhistorisk förvaltare, och på Gammplatsen finns det nordligaste klonarkivet i Sverige. Här odlas köksväxter, perenner, rosor, lökar och knölar från Lappland. Alla växter i samlingen går att spåra tillbaka till 1950 eller tidigare och har en väl dokumenterad historia om vem som odlat dem och var. Kulturväxterna står planterade i de rabatter och odlingar som finns på området och har arrangerats med inspiration från samisk hantverkstradition och nybyggarkultur.

Torsdag den 12 augusti arrangeras en visning av Lapplands kulturbotaniska trädgård, inklusive klonarkivet. Ciceron på visningen är Eva Holmgren, trädgårdsmästare på Kulturbotaniska trädgården. Visningen är en del av temadagen "Natur, växter och miljö" under Skogs- och samemuseets Slöjd- och hantverksvecka.


Kontaktinformation