25
aug
Rosenlunds herrgård och rosarium, Jönköping

Rosvandring i Rosenlunds rosarium

evenemang |
Närbild av blomningen hos spinosissima-rosen 'Hällestorp'. Blomman är enkel med rosa och vita kronblad. Kronbladen är rosa längst in mot mitten och vita längst ut på kronbladen. Färgfoto.

Torsdag den 25 augusti hålls rundvisning i rosariet vid Rosenlunds herrgård i Jönköping. Här odlas 550 olika rosor, däribland ett trettiotal äldre rosor som bevaras i det lokala klonarkivet i Rosenlund.

I rosariet finns både gammaldags och nyare buskrosor, klätter- och marktäckande rosor, vilda arter och förädlade rabattrosor. Kontinuerliga uppföljningar görs, mindre bra sorter tas bort och ersätts med nya.

I rosariet finns också ett lokalt klonarkiv för rosor. Klonarkivet att omfattar 36 sorters kulturrosor funna i Småland samt i östligaste delen av Västergötland. Det finns även ytterligare ett par rossorter som anses vara representativa för region och ett par reservplatser, ifall det skulle upptäckas fler intressanta rosor under kommande år.

Rundvisningen leds av parkingenjör Camilla Lagerstedt som berättar om rosariet, om rossorterna som odlas här och om det lokala klonarkivet. 


Kontaktinformation