21 apr

Lund

Guidad visning av det lokala klonarkivet vid Botaniska trädgården i Lund

evenemang |
En planta av jordviva 'Rut' i blom. Hela plantan är täckt av ljust gula blommor.

Under rubriken "Kejsarkrona, pärlhyacint och jordviva - en vårblommande historia!" håller genbankskuratorerna Karin Persson och Linnea Oskarsson en guidad visning av växterna i det lokala klonarkivet i Botaniska trädgården i Lund.

Botaniska trädgården i Lund är värd för ett av Nationella genbankens lokala klonarkiv för köks- och prydnadsväxter. Här odlas säkerhetskopior av närmare 100 äldre perenner, köksväxter, lökar och knölar, insamlade runt om i Skåne. Fredagen den 21 april håller genbankskuratorerna Karin Persson och Linnea Oskarsson från Nationella genbanken i Alnarp en visning av prydnadsväxterna i klonarkivet i Lund. 

Mellan klockan 13 och klockan 15.30 bemannar genbankskuratorerna sedan ett infobord utanför växthuset. Kom förbi och få mer information om Nationella genbanken, Pom och Grönt kulturarv, tipsa om äldre växter eller passa på att köpa någon av genbankens böcker om äldre trädgårdsväxter. 

Den guidade visningen är en del av Hållbarhetsveckan 2023, ett årligt event som arrangeras i samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. 


Kontaktinformation

Karin Persson och Linnea Oskarsson, genbankskuratorer

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU


karin.persson@slu.se, genbankskurator för krukväxter, lökar och knölar, 040-41 55 46, 0702-64 63 56

linnea.oskarsson@slu.se, genbankskurator för perenner, 040-41 55 86, 070-350 14 19