23 apr
29 okt

Alnarps lantbruksmuseum, Alnarp

Utställning: Trädgårdsmästaren - en fotoutställning

evenemang |
Den mörkt röda blomningen hos hybridalunroten 'Rikard'.

Magnus B. Nilsson var en välkänd trädgårdsmästare, känd bland annat för att ha tagit fram röd solhatt Echinacea purpurea 'Magnus'. Nu visar Alnarps lantbruksmuseum, i samarbete med Alnarpsparkens vänner, utställningen "Trädgårdsmästaren: en fotoutställning".

År 2001 följde fotografen Kurt Eriksson den då 95-årige Magnus B. Nilsson under en vecka. Bildsviten blev en utställning som nu visas på Alnarps lantbruksmuseum fram till och med oktober. 

Magnus B. Nilsson var en legendarisk trädgårdsmästare, känd bland annat för att ha lanserat röd solhatt Echinacea purpurea 'Magnus', men också flera andra perennsorter. Magnus B. Nilsson utbildade sig på Alnarp och var förman för perennskolan här 1937-43. Han bodde då i det hus som ligger intill Lantbruksmuseet. 1943 blev han disponent på C. F. Landsbergs perennplantskola i Påarp och tog över den 1954. 

Magnus B. Nilsson hade alltid observerat förändringar hos växter och markerat dem med "pinnmärken". På marknaden finns nära dussinet perenner förädlade/ framtagna av Magnus B. Nilsson. Flera av sorterna finns bevarade i Nationella genbankens perennsamling. En del av de perenner som han tagit fram finns också i Alnarps perennsortiment och de kommer att vara utmärkta med särskilda vimplar under utställningen.  

Också filmen Århundradets Trädgårdsmästare av Anette Lykke Lundberg kommer att finnas tillgänglig på utställningen.


Kontaktinformation