8 jul

Göteborg

Invigning av Kulturträdgårdar på Botaniska trädgården i Göteborg

evenemang |
En illustration i gult, rosa, lila och orange som visar en festlig scen med ballonger, trumpeter och blommor. I mitten av bilden står 1923-2023 Göteborgs botaniska trädgård.

Lördag 8 juli är det på dagen 100 år sedan Botaniska trädgården i Göteborg invigdes. Det firas med ett stort jubileumskalas! En av punkterna på programmet är invigningen av den nya anläggningen Kulturträdgårdar där bland annat det lokala klonarkivet för fleråriga köksväxter finns.

Dagens höjdpunkt är invigningen av den nya anläggningen Kulturträdgårdarna i anslutning till byggnaden Stora Änggården. Här har trädgården samlat köksväxter, dahlior, dagliljor och andra kulturväxter i en vackert designad anläggning. Det nya klonarkivet som finns här kommer också att invigas under dagen.
 
Från scenen blir det tal, och berättelser både historiska och framåtblickande, och ett jubileumsträd kommer planteras. Ciceron är trädgårdsprofilen Gunnel Carlson.
 
Jubileet firas i 1920-talets anda med livemusik av jazzbandet Gentlemen and Gangsters och positivspel av Moas Mekaniska Musikmaskin. Gratis popcorn till barnen. Kom gärna klädd i tidstypiska kläder!

 
Dagens program:

11.00 Gunnel Carlson, dagens konferencier hälsar välkomna 

11.10 Tankar om trädgårdens närmaste 100 år. Om Botaniska trädgårdens betydelse och om arbete med att stärka biologisk mångfald i regionen. Hanna Tornevall och Eva-Lena Larsson  

11.30 Invigning av nya kulturträdgårdarna. Förvaltningschef Hanna Tornevall och Botaniskas styrelses ordförande Helen Persgren klipper bandet. Sibyllafanfaren framförs på trumpet av Paul Spjuth 

11.50 Botaniskas nya kulturträdgårdar. Evamaria Ferm och Einar Hessman Larsson berättar om tanken med anläggningen.

12.30 Estradören Mattias Enn underhåller med musik och revytexter från tiden runt 1923  

13.00 Våra 100-åringar.  Botanisterna Åsa Krüger och Stina Weststrand berättar om några av trädgårdens hundraåriga växter.

13.20 Jubileumsträd planteras som ska kunna finnas kvar när vi firar 200 år. Botanist Henrik Sjöman berättar först kort på scen och sedan planteras trädet.

13.40 "Genom Floras riken - Göteborgs botaniska trädgårds expeditioner och insamlingsresor” Journalisten Torgny Nordin berättar om sin kommande bok 

14.00 Musik med artisten Annica Irene och pianisten Per Johansson  

14.20 Köksväxterna och invigning av klonarkivet. Erik de Vahl (Pom), Stina Weststrand och Anna-Carin Ek 

14.40 Botaniska bygger nya växthus. Mats Havström  

Fakta

Tid: 2023-07-08
Ort: Göteborg
Arrangör: Botaniska trädgården i Göteborg

Kontaktinformation