23 sep

Samlingssalen, Nordiska museet, Stockholm

Föredrag: Att bevara vårt gröna kulturarv

evenemang |
Närbild av ett rött äpple av sorten 'Ribston' på ett äppleträd.

Genbanker, klonarkiv och kulturhistoria med Erik de Vahl från Nationella genbanken, SLU.

I Nationella genbanken i Alnarp och i lokala klonarkiv runt om i landet bevaras äldre trädgårdsväxter som inte går att bevara som frö. Här finns våra äldre fruktsorter av exempelvis äpple, päron, plommon och körsbär, men även bär, prydnadsväxter och vegetativt förökade köksväxter som exempelvis rabarber, humle och pepparrot. Erik de Vahl, genbankskurator vid Nationella genbanken berättar om arbetet med att bevara växtgenetiska resurser tillsammans med den värdefulla kunskap som gör samlingarna till en viktig del av vårt gröna kulturarv.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79