18 maj
19 maj

Jamtli, Östersund

Temavandring om växterna på Jamtli

evenemang |
Fjädernejlikan 'Timmermannens Rosa' blommar med enkla, mörkt rosa blommor.

På Jamtli finns det lokala klonarkivet för köks- och prydnadsväxter från Jämtland och Härjedalen. Följ med Jamtlis trädgårdsmästare Rebecka Tall på en visning och hör de spännande historierna bakom sorterna!

Helgen 18-19 maj äger Jamtlis traditionsenliga Vårmarknad rum. Under två dagar ordnas en rad inspirerande och roliga aktiviteter för hela familjen på temat friluftsliv, trädgård och hantverk.

Både lördag den 18 maj och söndag den 19 maj bjuder Jamtlis trädgårdsmästare Rebecka Tall in till en vandring (ca 30 minuter) där hon visar och berättar om de köks- och prydnadsväxter som odlas och bevaras i det lokala klonarkivet på Jamtli. Här finns rabarber, humle, stormhattar, strandbinka, fjädernejlikor, olika slags rosor och många andra äldre kulturväxter, alla med en odlingshistoria till 1950 eller tidigare. 

Fakta

Tid: 2024-05-18 11:00 - 2024-05-19 17:00
Ort: Östersund
Lokal: Jamtli
Arrangör: Jamtli
Mer information:

Klonarkiven har två viktiga uppgifter: att odla säkerhetskopior av växterna i genbanken och att visa upp och berätta om genbanksväxterna. På genbanksfälten i Alnarp odlas i regel två plantor av samma accession (ett annat namn för sort eller insamling). För att inte riskera att någon accession dör eller försvinner på annat sätt, skickas också två plantor av samma insamling till ett lokalt klonarkiv. Skulle något hända med växterna i genbanken i Alnarp kan personalen i genbanken då få tillbaka plantor från det lokala klonarkivet och vice versa. Växterna är fördelade landskapsvis, så att accessioner insamlade på Öland bevaras vid Capellagården på Öland, växter som samlats in i Dalarna bevaras på Kulturreservatet Stabergs bergsmansgård utanför Falun och så vidare.

De lokala klonarkiven visar också upp accessionerna och berättar om dem för besökare, till exempel med hjälp av skyltar, ljudfiler eller guidade visningar. Till de lokala klonarkiven ska besökare kunna komma och studera och ta del av de olika regionernas trädgårdsväxthistoria.

Idag har Nationella genbanken avtal med 24 trädgårdar runt om i Sverige som visar upp och berätta om köks- och prydnadsväxterna i genbanken, ofta i en historisk trädgårdsmiljö. Som odlingsvärdar för de lokala klonarkiven fungerar museer, botaniska trädgårdar, trädgårdsskolor och kommunala anläggningar. Det lokala klonarkivet för växter från Jämtland och Härjedalen finns vid Jamtli i Östersund. Kontaktinformation