SLU-nyhet

Vård med terapiträdgård - Landstinget i Blekinge län satsar på Alnarpsmodelen

Publicerad: 19 april 2016

En terapiträdgårdsanläggning baserad på Alnarpsmodellen har invigts i Sölvesborg. Landstinget i Blekinge har tagit hjälp av forskarna bakom företaget NAHC för att skapa den nya vårdmiljö.

Ett större växthus finns på plats och kring det har byggts flera upphöjda odlingsbäddar. I en andra etapp anläggs bersåer, rabatter och skiftande trädgårdsmiljöer som ska tillgodose olika behov såsom lugn och avskildhet, stimulans för sinnena, odlingsintresse, upplevelser, social samvaro.

Genom NAHC erbjuds psykiatripersonalen fortlöpande handledning i Alnarpsmetoden. Massmedia och allmänhet har redan visat stort intresse för terapiträdgården och förhoppningen är att man i framtiden ska kunna skapa liknande anläggningar i anslutning till andra vårdenheter i länet. 

Verksamheten kommer att följas av forskare, däribland forskare med anknytning till SLU Alnarp. Andra patientgrupper än de som ursprungligen studerats i Alnarps Rehabträdgård kommer att kunna få glädje av trädgårdsterapin. Man är speciellt intresserad av att undersöka hur patienter med olika neuropsykiatriska funktionshinder kan dra nytta av utevistelse och meningsfull sysselsättning i trädgården samt hur effekter av psykologisk och sjukgymnastisk behandling kan förstärkas i den gröna miljön.

/NAHC

Fakta:

NAHC (Nature Assisted Health Care) är ett kunskapsföretag som startats av forskare vid SLU och teamet vid rehabiliteringsträdgården i Alnarp.

Företaget använder de senaste forskningsrönen och speciellt utformade trädgårdsmiljöer för att reducera stress. Praktiska och teoretiska vetenskapliga kunskaper kring naturunderstödd vård och rehabilitering kombineras för att kunna erbjuda arbetsterapi, sjukgymnastik och psykoterapi samt specifikt utvecklade trädgårdsaktiviteter för att mobilisera individens självläkande krafter.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Henrik Landgren Senior Business Advisor
SLU Holding
henrik.landgren@slu.se, 018-67 13 61, 072-559 1665