SLU-nyhet

Träd hos utegrisar kan minska kväve- och ammoniakförluster

Publicerad: 20 maj 2016

Trädplanteringar i hagar där utegrisar hålls kan minska kväveförlusterna och därmed övergödning visar danska försök. Det finns även indikationer på att träden kan minska emissioner av ammoniak från grisarnas gödsel då bladverket skapar ett skuggigt och vindskyddat klimat.

När grisar går ute är det större risk att förlora kväve genom läckage via markvatten än som ammoniak, vilket är den främsta kväveförlusten vid hantering av gödsel då grisar är inne i byggnader. Det behövs därför andra kvävesparande åtgärder än brukligt när grisar hålls ute. Danska forskare har arbetat med att försöka hitta lösningar på detta problem genom att plantera träd i hagarna där grisarna hålls. På en av gårdarna där försöken pågår har lantbrukaren planterat popplar i hagarna och så kallade "sugceller" har grävts ner runt om för att avrinningsvatten skall kunna samlas in och analyseras på dess kvävekoncentration. Träden bör planteras relativt tätt så att rötterna kan ta upp kväve och näringsämnen som kommer från grisarnas gödsel.

Det är dock inte bara kväve i markvatten som träden kan "fånga". Ett engelskt forskarteam har också kunnat visa att kväve som ammoniakförlust kan minska tack vare att löven ger marken vind- och solskydd. Det är dock svårt att precist mäta hur mycket lövverket kan minska ammoniakförluster och ytterligare innovativa lösningar kommer att behövas för att minska risken för kväveförluster.


Kontaktinformation