SLU-nyhet

EPOK gör webbportal för ekologisk produktion och ekologisk mat

Publicerad: 19 oktober 2018

EPOK vid SLU har tilldelats drygt tre miljoner kronor av Jordbruksverket för att skapa en webbportal för ekologisk produktion och ekologisk mat. Portalen är en del i Jordbruksverkets mål att höja kunskapen om ekologiska livsmedel genom information, utbildning och kampanjer.

Jordbruksverket har tillsammans med representanter från olika delar i livsmedelskedjan, tagit fram en åtgärdsplan för att främja regeringens mål på 30 procent ekologisk jordbruksareal och att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av ekologiska produkter 2030. Idag finns en rad aktörer som sprider information om det ekologiska lantbrukets miljö- och samhällsnytta och informationsflödet är splittrat. Därför finns behov av en gemensam neutral plattform för en fakta- och vetenskapsbaserad information om ekologisk mat, där olika aktörer samarbetar och samordnar kommunikationen.

I somras utlyste Jordbruksverket 26 miljoner kronor för åtgärder om marknadsinformation, utbildning, nationella riktlinjer, webbportal och informationskampanjer. EPOK fick uppdraget att skapa webbportalen och kommer nu tillsammans med Organic Sweden, som var medsökande, att påbörja arbetet. Projektet kommer att drivas i nära samarbete med en rad organisationer som Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Ekomatcentrum. Målet är att portalen ska lanseras under ett eget domännamn i slutet av nästa år.  Maria Wivstad, föreståndare för EPOK poängterar:

– I portalen kommer det göras tydligt vilka organisationer som står bakom olika delar av portalens innehåll. Exempelvis har EPOK ansvar för den forskningsbaserade informationen om miljö- och samhällsnytta som kommer tas fram i samarbete med forskare inom de ämnesområden som tas upp.

Portalen kommer utöver statistik, marknadsdata, information om regelverk och certifiering, företagsguide och länkar till organisationer också att innehålla en omfattande del med forskningsbaserad fakta om miljö- och samhällsnytta med ekologisk produktion och ekologisk mat. Det blir en tydlig redovisning av vad forskningen har att säga när det gäller hur ekologisk produktion påverkar miljö klimat, övergödning, biologisk mångfald, och giftfri miljö, liksom matkvalitet och hälsa, djurvälfärd, samt produktionsnivåer kopplat till livsmedelsförsörjning och livsmedelssäkerhet.

Portalen kommer också att innehålla nyheter om ekologiskt, nationellt och internationellt samt en del om ekologisk produktion i praktiken som Ekologiska Lantbrukarna ansvarar för.