SLU-nyhet

Möte i ECPGR:s Allium-grupp

Publicerad: 25 april 2018
Foto taget vid ECPGR:s Alliummöte i Tjeckien. Fotot föreställer en grupp människor som tittar på lökar, upphängda i en ställning i ett tak.

Den 17-18 april träffades den europeiska samarbetsorganisationen ECPGRs Allium-grupp i tjeckiska Olomouc för att fortsätta samarbetet för bevarande av potatislök och vitlök.

Inom arbetsgruppen har ett projekt förkortat "SafeAlliDiv" påbörjats. "Safeguarding of potato onion (Allium cepa L. Aggregatum group) and garlic (Allium sativum L.) crop diversity in North Europe – Baltic region" är den fullständiga titeln och inom ramen för detta projekt ska den genetiska diversiteten i de europeiska genbankssamlingarna undersökas och dokumentation om traditionella odlingsmetoder och odlingssystem sammanställas.

Från Nationella genbanken deltog Erik de Vahl som också passade på att besöka genbanken i Olomouc där de bevarar över 600 sorters vitlök och 128 sorters potatislök i fält. Deltagare från nio europeiska länder presenterade det växtmaterial som ska ingå i studien och diskussioner fördes runt vilka morfologiska beskrivningar som är bäst lämpade för att jämföra växtmaterialet, samt hur resultatet från de DNA-analyser som genomförs bäst ska presenteras. Presentationer hölls också om möjliga metoder som utarbetats för att kunna identifiera kända tjeckiska sorter av vitlök i handeln. I Tjeckien anses den inhemska vitlöken vara bättre och smakstarkare än importerade sorter odlade i andra länder och därför har forskning för sortidentifiering pågått en längre tid. Vidare beskrevs också de tjeckiska ansträngningarna för att bevara delar av Allium-samlingen "in cryo". Genom kryobevarande kan mikroplantor kylda med flytande kväve hållas vid liv vid mycket låga temperaturer.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79