SLU-nyhet

Mixat bete kan minska parasittrycket

Publicerad: 05 september 2018

Kan bete med olika djurslag tillsammans minska parasittrycket? Det ska man nu undersöka inom CORE-Organicprojektet MIX-ENABLE. Bete med flera djurslag tillsammans kan nämligen ha en ”utspädande” effekt av trycket från inälvsparasiterna.

Inom ekologisk produktion är det inte tillåtet att behandla hela djurgrupper förebyggande mot inälvsparasiter. Sådan generell behandling kan också öka resistensen hos inälvsparasiterna och alternativa metoder för att få ner parasittrycket är därför relevant både för ekologisk och konventionell produktion.

Man har tidigare sett att får och getter kan dra nytta av att beta tillsammans. Detta eftersom att parasiterna oftast är specialiserade på ett djurslag och mixat bete med flera djurslag kan därför ge en "utspädande effekt" av trycket från parasiterna.

Det här är dock ett relativt outforskat område och man vill nu testa om kalvar kan dra nytta av att beta tillsammans med får. Stefenn Werne och hans forskargrupp från FiBL (Research Institute of Organic Agriculture) har nyligen startat försök där kalvar och får ska beta tillsammans under 14 veckor. Werne beskriver projektet i en film som går att se här:

Fakta:

MIX-ENABLE syftar till att undersöka läget på europeiska ekogårdar med flera djurslag beträffande ekologisk, social och ekonomisk uthållighet, med särskilt fokus på betydelsen av hur olika delar av produktionen är integrerade med varandra.

Mer läsning och kontakt med de svenska forskare som deltar i projektet hittar du här: Är fler djurslag på gården en väg mot mer hållbar produktion?