Kontaktinformation
Internkommunikation, SLU
internkommunikation@slu.se
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Just nu sätts det upp tio holkar till tornseglarna att häcka i på SLU:s forskningsgård Lövsta utanför Uppsala. Tegeltaket på den gamla stenladugården byts ut till plåttak och då försvinner de för tornseglarna så populära och viktiga hålrummen att häcka i.
Det är tio holkar som nu sätts upp men inspektoren på Lövsta Jarl Ryberg säger att det ska bli fler. Det är Jarl som är initiativtagare till att holkarna sätts upp. Fem av holkarna har Tornseglarprojektet Uppsala bidragit med.
– Vi har en del tornseglare här ute men det vore roligt om det blev fler. Det är en starkt hotad art mycket på grund av att tegeltaken byts ut eller att hängrännor sätts upp som hindrar fåglarna i inflygningen. Vi vill göra vad vi kan för att de ska finna sig väl tillrätta och föröka sig, säger Jarl.
Att sätta upp holkar till tornseglarna är endast ett exempel på det arbete som Jarl och hans medarbetare gör för att främst fåglar ska trivas i trakten.
– Vi lägger lärkrutor i höstsäden, alltså små osådda ytor som sedan passar lärkorna på våren och sommaren att hitta mat i. SLU-forskning har visat att lärkorna har ökat stort i antal tack vare dessa rutor. Vi har också blommande fältkanter som gynnar både fåglar och pollinerare och vi har anlagt mikrovåtmarker för fåglar som tofsvipan, säger Jarl.
– Inte vet jag om det var tack vare det vi gör för att fåglar ska trivas som gjorde att vi häromveckan fick besök av en stork. Det var roligt. Det är fina men sällsynta fåglar i dessa trakter, avslutar Jarl.
Foto stork och tornseglarholk: Jarl Ryberg, SLU Lövsta.
Foto tornseglare: Jan Nilsson, SLU Artdatabanken.
Text: Mårten Granert-Gärdfeldt, SLU.
Läs om SLU:s forskning om lärkrutor här
Tornseglarprojektet drivs av UOF Upplands Fågelskådare i samarbete med Uppsala Kommun och Biotopia. Här är adressen till deras webbsida http://uof.nu/fagelskydd/tornseglare/
Internkommunikation, SLU
internkommunikation@slu.se
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen