SLU-nyhet

Hur smakar kulturspannmål?

Publicerad: 30 juni 2021

Ta del av åtta föreläsningar från heldagsseminariet ”Hur smakar kulturspannmål” som genomfördes både digitalt och fysiskt den 23 juni. Under seminariet presenterades ett forskningsprojekt om kulturspannmål, och inbjudna deltagare gjorde presentationer med fokus på smak.

- Den senaste tidens trend är ett ökat utbud av livsmedelsprodukter från kulturspannmål. Tyvärr är det begränsat med forskning om kulturspannmål, sade Karin Gerhardt vid seminariet.

Men det är något som man vill råda bot på. Karin är projektledare för forskningsprojektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat”, som i olika perspektiv vänder och vrider på frågan om äldre spannmålssorter och kulturspannmål. I projektet jämförs kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling under tre år, för att studera effekten av skötsel, miljö, avkastning, näringskvalitet, samt konsumentpreferenser.

En viktig del av projektet är också att nå ut till konsumenter och intresserade med både diskussioner, kunskap och forskningsresultat. Återkommande seminarier för allmänheten är därför ett stående inslag i projektet, såsom det som genomfördes nu i slutet på juni. Nu finns de åtta föreläsningarna inspelade att titta på i efterhand för alla intresserade:

  • Karin Gerhard: Projektpresentation
  • Karin Wendin: Hur går sensorisk forskning till? Hur smakar egentligen mjöl?
  • Tove Ortman: Kulturspannmål och ekologisk odling – lantbrukares erfarenheter
  • Galia Zamaratskaia: Kulturspannmålens nutritionssammansätning – vad säger forskningen?
  • Roger Andersson: Kostfibrer & fenoler i kulturspannmålen
    – varför undersöker vi det?
  • Caroline Lindö: Hur lyfter man fram kulturspannmålets smak och näring på bästa sätt?
  • Curt Niklasson & Frans Brozén: föreningen Gutekorn på
    Gotland: Hur jobbar Gutekorn med förädling av kulturspannmål?
  • Jan Svensson: Studie av odlings- och bakegenskaper hos enkorn och emmervete från NordGen

Se föreläsningarna här (länk till Youtube)

Skärmdump från seminariet med ppt-presentation samt bild av presntatören.

Dkotorand Tove Ortman under seminariet, i sin presentation 


Kontaktinformation