SLU-nyhet

Tre Grönt kulturarv®-rosor blir Årets ros 2023

Publicerad: 21 november 2022
Närbild av blomman hos den mörkvioletta buskrosen 'Skeda'. Färgfoto.

Till Årets Ros 2023 har rosorna 'Skeda', 'Svea' och 'Hällestorp' utsetts. De tre rosorna bevaras i Nationella genbanken och finns i Grönt kulturarv®-sortimentet.

Alla tre är vackra, friska och härdiga buskrosor som hittats och samlats in från trädgårdar runt om i Sverige. Med sin tidiga blomning, sin torktålighet och sina vackra nypon på hösten är de utmärkta som sommarställerosor. Blomningen infaller när många har semester, de klarar torka när man har åkt tillbaka till stan och när man sedan ska städa och stänga igen stugan för vintern har nyponen ett fantastiskt prydnadsvärde. 

Spinosissima-rosen Rosa (Spinosissima-Gruppen) 'Hällestorp'

En mycket vacker buskros som tillhör Spinosissima-Gruppen. Den är sannolikt en spontan hybrid med svenskt ursprung och är bara känd från en enda växtplats, Hällestorp utanför Huskvarna i Jönköpings kommun. 

De magnifika, ofta tvåfärgade blommorna är dess främsta kännetecken. Blommorna är 5-6 cm i diameter, grunt skålformade till slutligen mer eller mindre flata och enkla med vanligen 5 kronblad. Blomfärgen varierar från ljust till mörkt rosa i olika stadier och med olika temperaturförhållanden. Kronbladens yttre delar är ljusare än de inre. Doften är stark och söt av honung. Blomningen är mycket riklig tidigt på rossäsongen, främst under första halvan av juni i de varmaste delarna av landet. Härdighet: zon 1-5(6). Frisk. Höjd 1,2-1,5 meter. 

Bourbonrosen Rosa (Bourbon-Gruppen) 'Skeda'

En frisk, gammaldags buskros med blommor i en ovanlig mörkviolett nyans. Varje blomskott ger många doftande blommor som är 4-7 cm i diameter, tätt fyllda och grunt skålformade till flata. Blomningen är riklig och varar längre än för flertalet andra engångsblommande rosor - från omkring midsommar till tredje veckan i juli i de varmaste delarna av landet, något senare i kallare klimatzoner. I god jord i landets varmare delar blir busken utan uppbindning cirka 1,5  meter hög; med stöd kan den användas som en cirka tre meter hög klätterros. I mager jord och i kallare klimat blir den lägre och mindre omfångsrik. Härdighet: zon 1-3(4).

Damascenerrosen Rosa (Damascena-Gruppen) 'Svea':

'Svea' är sannolikt en mutant av 'Minette'. Blomknopparna, blommorna och nyponen är de karaktärer som lättast gör det möjligt att skilja dem åt. Buskarna, som ibland blir över två meter höga och lika breda, blir ofta täta med bågböjda grenar. Blomknopparna är dekorativa, spetsiga och 2-3 cm långa i stadiet när kronbladen börjar utvecklas. Kraftiga blomskott ger ett tiotal blommor, som ofta är 8-11 cm i diameter, halvfullda och grunt skålformade till flata. Blomfärgen är lysande rosa, ibland mörkt rosa, och den bleknar till ljust rosa. Doften är starkt väldoftande med inslag av kryddnejlika. De talrika nyponen är brett päronformade, ofta 2-2,5 cm långa och mörkt orangeröda till röda. Härdighet: zon 5-6(7).

Fakta:

Rosens Dag är ett projekt med målsättningen att öka intresset för och kunskapen om rosor. Det gör man bland annat genom att arrangera och uppmuntra till rosaktiviteter över hela landet. Framför allt i samband med Rosens Dag den 2 juli och därpå följande helg.

Rosens Dag bygger på samverkan mellan Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald och GRO Plantskolor. 


Kontaktinformation