SLU-nyhet

Teknik i mänsklighetens tjänst: Fyra SLU-projekt på IVA:s 100-lista 2022

Publicerad: 11 maj 2022
Foto på odling av shitakesvamp

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har presenterat sin årliga lista med forskningsprojekt som bedöms kunna skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Fyra SLU-baserade projekt inom gröna och blå näringar finns med på listan, som i år har fokus på teknik i mänsklighetens tjänst. Dessutom medverkar SLU-forskare i ytterligare fyra projekt som leds av andra lärosäten.

– Forskare och näringsliv behöver hitta varandra och samverka kring de samhällsutmaningar vi står inför. Med 100-listan bygger vi broar mellan akademi och näringsliv som ger forskning som har potential att förändra världen större möjlighet att omsättas till faktisk nytta, säger Tuula Teeri, vd för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), i ett pressmeddelande.

På årets 100-lista lyfter IVA forskningsprojekt som handlar om att säkerställa att nya och kommande innovationer inte hotar utan möjliggör bättre hushållning och fördelning av jordens begränsade resurser, ökad hållbarhet och cirkularitet, ökad jämlikhet, demokrati, säkerhet, hälsa och välbefinnande för hela mänskligheten. I år är 70 projekt utvalda – varav fyra har sitt ursprung i forskning vid SLU:

I fyra andra projekt på listan medverkar SLU som parter i forskningen.

Läs mer om de SLU-relaterade projekten hos SLU Holding

Läs mer i IVAs pressmeddelande