SLU-nyhet

Ny deskriptorlista för päron genom europeiskt samarbete

Publicerad: 07 juni 2022
Fyra ljust röda päron av sorten 'Kanelpäron' ligger på ett träbord utomhus.

The European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources (ECPGR) är ett europeiskt samarbetsorgan för att främja ett effektivt bevarande och hållbart nyttjande av växtgenetiska resurser och det är inom ramen för detta samarbete som den nya deskriptorlistan har utarbetats. I projektet deltog pomologisk expertis från flera länder, däribland Sverige vars medverkande kom från Nationella genbanken.

Deskriptorlistan fokuserar på egenskaper som skiljer päronsorter från varandra. Det kan t.ex. gälla blomingstiden eller fruktens form, färg och mognadstid. En annan särskiljande karaktär hos päron är skaftets längd, tjocklek och placering. Varje sort bör beskrivas under mer än en odlingssäsong då vissa egenskaper kan variera med årsmånen. Deskriptorlistan är rikt illustrerad och bjuder även på tips om hur man fotograferar päron. Den är främst tänkt att användas i genbankssammanhang, men kan säkert också vara av intresse för alla er som älskar päron och kanske vill beskriva era favoritsorter.   

Ta gärna en titt på deskriptorlistan som du hittar på ECPGRs webbplats!  


Kontaktinformation