Mikrobiologi
Mikrobiologi är läran om mikroorganismer, till exempel bakterier, svampar och virus.
Bakterier tillhör den prokaryota grenen, medan svampar tillhör de eukaryota organismerna. Virus är i strikt mening inte levande och kan därför inte passas in i någon av organismvärldens tre grenar.
Våtmarker - forskningen ur ett vattenperspektiv
Har du någon gång undrat över våtmarker? Under många år torrlades våtmarker i Sverige delvis för att öka den odlingsbara ytan. Nu vill vi istället ha fler våtmarker eftersom vi ser många fördelar
Disp Topi Haataja
Structure function studies of GH7 cellulases, key enzymes in the global carbon cycle charlotta.eriksson@slu.se Topi Haataja försvarar sin avhandling "Structure function studies of GH7 cellulases,
Disp Mathilde Brunel
Metabolites in fish and humans as a response to different food ingredients charlotta.eriksson@slu.se Mathilde Brunel försvarar sin avhandling "Metabolites in fish and humans as a response to

Paul Kardol – ny professor i skoglig mikrobiologi
Paul Kardol forskar om interaktioner mellan växt och jord och ekosystemprocesser. De senaste tio åren har han undersökt den subarktiska tundran i norra Sverige och fokuserat på frågor som rör global

Svampar och bakterier stabiliserar vegetationen i subarktis
Den globala uppvärmningen orsakar förändringar i subarktiska och arktiska ekosystem med stora konsekvenser för livet i norr. Interaktioner mellan växter och mikrobiella samhällen i marken är nyckeln

Aureobasidium – en kommande hjälte i jordbruket
Aureobasidium är svarta, jästliknande svampar. Vissa arter ur den här gruppen kan användas i jordbruket för att bekämpa skadegörare och i livsmedelsindustrin där de producerar nyttiga enzymer. En ny
Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi
Vi forskar både tillämpat och grundläggande på interaktioner mellan växter, patogener, symbiotiska mykorrhizasvampar och nedbrytarsvampar, bakterier samt arkéer och deras roll i skog och jordbruk.
Institutionen för vatten och miljö
Vi utvecklar kunskap om hur miljötillståndet förändras och vad förändringarna beror på genom forskning, utbildning och miljöanalys. Vår forskning inkluderar miljögifter, övergödning, biologisk

Rapportera skadegörare
Om du misstänker angrepp av en karantänskadegörare så är du skyldig att anmäla det till Jordbruksverket genom att fylla i ett anmälningsformulär. Här hittar du också mer information om nya och

Projekt
Här finns större projekt som SLU Riskvärdering av växtskadegörare arbetar med. Ökad tillförlitlighet kan åstadkommas genom att också utnyttja data från tidigare inventeringar Inventering av

Uppdrag och publikationer
Här finner du exempel på uppdrag som SLU Riskvärdering av växtskadegörare arbetat med samt våra publikationer. Riskvärderingar Riskvärderingar görs ofta som så kallade Pest Risk Analysis (PRA). De
SLU Riskvärdering av växtskadegörare
Vi tar fram underlag som ska ligga till grund för Jordbruksverkets riskhantering av nya växtskadegörare.