Mikrobiologi
Mikrobiologi är läran om mikroorganismer, till exempel bakterier, svampar och virus.
Bakterier tillhör den prokaryota grenen, medan svampar tillhör de eukaryota organismerna. Virus är i strikt mening inte levande och kan därför inte passas in i någon av organismvärldens tre grenar.

Domesticering av mikroorganismer
Mikrober kan ersätta kemiska pesticider genom biologisk bekämpning, användas för bioenergiproduktion, motverka att giftiga ämnen förorenar miljön och göra avfall från skogs- och pappersmassaindustrin

Mikrosvampar
Vi arbetar med flera olika svampar i vår forskning. Några av projekten beskrivs nedan. Att konvertera kolhydrater till biodiesel Oljeackumulerande jäst arter kan omvandla kolhydrater till fettsyror.
Fish-feed project
Läs mer på den engelska sidan.
Biobränsle
Läs mer om projektet på den engelska sidan.
Biobäddar
Biobädden har sitt ursprung i Sverige. Den togs fram som ett svar på behovet av enkla och effektiva metoder för att minimera förorening av miljön från användning av bekämpningsmedel, speciellt vid

Livs- och fodermedelsmikrobiologi
Vår forskning behandlar negativa aspekter, såsom spridning och tillväxt av mögel på livsmedel och foder, och riskhanteringsverktyg för att garantera säkra livsmedel i en alltmer komplex
Biokonservering
Läs mer på den engelska sidan.
Xerofila svampar
Läs mer på den engelska sidan.

Jästsvamparnas metabolism
Jästsvampar, liksom andra svampar, kan assimilera ett stort antal kemiska ämnen, men också syntetisera många ekonomiskt intressanta ämnen. Trots att mer än 300 genom från jästsvampar har sekvenserats
Etanolproduktion
Läs mer på den engelska sidan.
Formulering och stabilisering av mikroorganismer
Läs mer om detta på den engelska sidan.

Säkerhetsvärdering och regelverk
Vi testar en ny metod med stor potential för att bestämma eventuell toxinbildning hos nya mikrobiella isolat där man tidigare har dålig kunskap om produktion av kända toxiner. Ny metodik för