Kontaktinformation
Peter Halvarsson
Forskare vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (BVF); enheten för parasitologi
Telefon: +4618672398
E-post: peter.halvarsson@slu.se
Renens bukhinnemask (Setaria tundra) är en filarial nematod som cirkulerar som mikrofilarier i blodet och sprids via stickande insekter (t.ex. myggor eller knott). Den ökar sannolikt i utbredning till följd av klimatförändringar. Renens hjärnhinnemask (Elaphostrongylus rangiferi) är en annan klimatkänslig parasit hos renar, med larver i träck. Båda parasiter har indirekta livscykler och båda hittas med fördel undersamma tid under vintern (februari), vilket gör det praktiskt att undersöka deras förekomst samtidigt. Prover samlas in från renar i fyra olika samebyar.
Renens bukhinnemask (Setaria tundra) är en filarial nematod som cirkulerar som mikrofilarier i blodet och sprids via stickande insekter (t.ex. myggor eller knott). Den ökar sannolikt i utbredning till följd av klimatförändringar. Renens hjärnhinnemask (Elaphostrongylus rangiferi) är en annan klimatkänslig parasit hos renar, med larver i träck. Båda parasiter har indirekta livscykler och båda hittas med fördel undersamma tid under vintern (februari), vilket gör det praktiskt att undersöka deras förekomst samtidigt.
Lämplig starttidpunkt är under andra perioden under hösten 2025 eller vårterminen 2026. Först startar vi med metodutveckling av ddPCR/qPCR. Blodprovtagning planeras dels under hösten 2025, men för projektet är februari 2026 den huvudsakliga insamlingstidpunkten. Arbetet lämpar sig för ett 45 hp examensarbete som innefattar metodoptimering, fältarbete och prevalensanalys.
Molekylär metodik (qPCR/ddPCR) utvecklas med gemensamma primers för S. tundra, men olika plattformsspecifika prober. Blodprover tas från 20 vajor per sameby i fyra samebyar, en omgång vid avmaskning i november och en omgång i februari. DNA extraheras från en definierad mängd helblod för påvisning av S. tundra. Träckprover från samma individer analyseras med Baermanns trattmetod för att identifiera larver av E. rangiferi.
Lämpligt för veterinär-, biologi-, husdjursagronomi- eller biomedicinstudenter.
Kunskap i molekylärbiologi är en fördel, men inget krav.
Forskare vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (BVF); enheten för parasitologi
Telefon: +4618672398
E-post: peter.halvarsson@slu.se