Miljökonsekvensbeskrivning, miljökommunikation och naturvägledning – metoder och tillämpning
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Andra kursvärderingar för MX0137
Läsåret 2019/2020
Miljökonsekvensbeskrivning, miljökommunikation och naturvägledning – metoder och tillämpning (MX0137-20136), Uppsala 2019-12-04 - 2020-01-19Läsåret 2018/2019
Miljökonsekvensbeskrivning, miljökommunikation och naturvägledning – metoder och tillämpning (MX0137-20136), Uppsala 2018-12-07 - 2019-01-20Kursplan
MX0137 Miljökonsekvensbeskrivning, miljökommunikation och naturvägledning – metoder och tillämpning, 7,5 Hp
Environmental impact assessment, environmental communication and nature interpretation – methods and skills developmentKursplan fastställd
2017-12-05Ämnen
MiljövetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G1F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Minst 7,5 hp i miljövetenskap motsvarande kunskaper om miljökonsekvensbeskrivning och miljökommunikation.Mål
Syftet med kursen är att studenterna i sina framtida yrkesroller ska vara välbekanta med metoder för miljökonsekvensbeskrivning, miljökommunikation och naturvägledning och i någon mån kunna arbeta med enklare arbetsuppgifter inom dessa områden.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för arbetsproceduren vid upprättande av miljökonsekvensbedömningar och fördelar och nackdelar med olika tillvägagångssätt
- redogöra för olika metoder för naturvägledning och kommunikationsplanering
- redogöra för olika metoder för dialog och konflikthantering
- redogöra för vilka samhälleliga förutsättningar som krävs och vilka individuella förhållningssätt som underlättar arbetet med dialog och konflikthantering
Innehåll
Kursen behandlar tillämpning av metoder och tillvägagångssätt inom miljökonsekvensbeskrivning, miljökommunikation och naturvägledning och har inslag av färdighetsträning. I ett projektarbete i mindre grupp med handledning upprättas en miljökonsekvensbedömning. Svårigheter och förutsättningar för arbetet diskuteras muntligt och skriftligt. Naturvägledning diskuteras i föreläsningar, exkursioner och övningar.I mindre grupp:
- planeras och genomförs ett mindre naturvägledningsprojekt
- analyseras förutsättningarna för dialog, konflikt och konflikthantering i konkreta naturresursrelevanta situationer
- analyseras förutsättningar och kommunikativa verktyg för hållbarhetsmotiverade beteendeförändringar
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig hemtentamen, godkända skriftliga gruppuppgifter och godkänd redovisning av övningar.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.