Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Skapa sammanhang - naturvägledning som lärande för hållbar utveckling.
Skapa sammanhang är en inspirations- och tankebok för alla som möter och kommunicerar med människor i och om naturen och kulturlandskapet. Naturvägledning bidrar till kunskap och känsla av sammanhang. Historien om hur allt hänger samman kan berättas på tusen olika sätt. Berättelserna blir osynliga band mellan människor och platsen där de befinner sig - i staden, skogen, på planeten. Några av de många berättelserna ryms här, men även reflektioner om naturvägledarens roll, ansvar och möjlighet att blicka framåt och bidra till lärande för hållbar utveckling.
Tioårsperioden, 2005-2015, deklarerades av FN som dekaden för lärande för hållbar utveckling. Det brådskar med den hållbara utvecklingen. För att vi ska lyckas krävs att många samtidigt är motiverade och dessutom har kunskap och redskap för att själva ta ansvar för vår framtid. Skapa sammanhang består av 12 inspirerande kapitel.
Ewa Bergdahl, tidigare chef för publika avdelningen på Naturhistoriska riksmuseet Cecilia Bertilsson, miljöjournalist och biolog Elvira Caselunghe, forskningsassistent i miljökommunikation vid SLU Hans Peter Hansen, forskarassistent i miljökommunikation vid SLU Gun Jacobsson, ledare inom friluftsfrämjandet Pella Larsdotter Thiel, biolog, arbetar med naturvägledning och omställning i egna firman Brave New World Ola Magtorn, lektor i biologi och biologididaktik på högskolan i Kristianstad Ingemar Nyman, arbetar på Miljöverkstaden i Helsingborg och med Nationellt centrum för utomhuspedagogik i Linköping. Charlotta Warmark, konsult för Centrum för biologisk mångfald i Uppsala inom Naptek Jan Olov Westerberg, överintendent och chef för Naturhistoriska riksmuseet Cecilia Wide, guide inom Närnaturguiderna
Boken är del tre i CNV:s skriftserie Naturvägledning i fokus.
Skapa sammanhang kan du ta del av på två olika sätt:
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv