Ny sökning
TD0015

Pomologi - skörd, lagring och förädling

Denna kurs riktar sig till dig som vill lära dig mer om fruktodling i Sverige, med fokus på sortbestämning, skörd, lagring, marknad och växtförädling.



Fruktodling är viktig ur ett svenskt hortikulturellt perspektiv och har djupa rötter i vår kulturhistoria. Under denna kurs kommer du att få en introduktion till de teoretiska och praktiska grunderna inom fruktodling i Sverige. Du kommer att lära dig att identifiera olika fruktsorter och hur framtagningen av sorter går till, samt hur fruktkvalitet och näringsinnehåll påverkar konsumtion och produktförädling. Vi kommer också att gå igenom olika faktorer som påverkar fruktens kvalitet vid skörd och lagring.



Ämnet pomologi är uppdelat på två systerkurser, där den ena kursen går på hösten och den andra på våren. Tanken är att du ska kunna följa värdekedjan för svenskproducerad frukt under ett år. Kurserna kan dock läsas i oberoende ordning. Båda kurserna omfattar föreläsningar och övningar på distans.

Kursvärdering

Andra kursvärderingar för TD0015

Läsåret 2023/2024

Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10259)

2023-08-28 - 2024-01-14

Läsåret 2022/2023

Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10335)

2022-08-29 - 2023-01-15

Läsåret 2021/2022

Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10327)

2021-08-30 - 2022-01-16

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

**Datum/**Litteratur

7 sept

Skytte af Sätra, J., Hjalmarsson, I. och Garkava-Gustavsson, L. (2020). Släktforskning bland svenska äpplesorter - ny teknik avslöjar gamla släktbland. LTV-fakultetens faktablad, 2020:12.

**21 sept **

Hjalmarsson, I. (2019). Äldre frukt- och bärsorter – ett kulturarv värt att bevara. Biodiverse. 24 (2), 22-23.

POM – Programmet för odlad mångfald. (2009). Här bevaras våra svenska fruktsorter https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/har-bevaras-vara-svenska-fruktsorter.pdf

Pometets æblenøgle. http://aeblenoeglen.science.ku.dk/

Päronnyckel https://www.ecpgr.cgiar.org/resources/ecpgr-publications/publication/ecpgr-characterization-and-evaluation-descriptors-for-pear-genetic-resources-2022

Hjalmarsson, I. (2019). Plum cultivars in Sweden: history and conservation for future use. Proc. Latvian Acad. Sci., Section B, Volume 73, No 3. https://sciendo.com/article/10.2478/prolas-2019-0033

Historiska berättelser om våra äpplesorter https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/gk-historiska-berattelser-2015_12_18_low.pdf

Juläpplen

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/julapplen/

’Påskpäron’ och ’Gult Äggplommon’

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/paskparon-och-aggplommon/

Sannahedspäron

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/sannahedsparon/

5 okt

Tahir, I. 2014. Fruktodling och efterskördbehandling, kapitel XII.4; XII.5 + 5.1; XII.7

https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf

Sjöstrand J. (2021). Improving storability and quality of Swedish apples. Introductory paper, SLU. https://pub.epsilon.slu.se/21779/1/sj%C3%B6strand_j_210128.pdf

Mditshwa A, Fawole OA, and Opara UL. (2018). Recent developments on dynamic controlled atmosphere storage of apples—A review. Food Packaging and Shelf Life 16 (2018) 59–68.

https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.01.011

**19 okt **

Breeding a new apple cultivar. https://www.sciencelearn.org.nz/resources/844-breeding-a-new-apple-cultivar

Skytte af Sätra J., Hjalmarsson I., Garkava-Gustavsson L. 2020. Släktforskning bland svenska äppelsorter – ny teknik avslöjar gamla släktband. LTV-fakultetens faktablad, 2020:12. https://pub.epsilon.slu.se/17879/1/skytte_af_satra_j_et_al_201026.pdf

**2 nov **

Kvalitet:

SJV; handelsnormer:

kv39v2.pdf (jordbruksverket.se)

Handelsnorm för äpplen - Jordbruksverket

Handelsnorm för päron - Jordbruksverket

Läs dessa översiktligt.

Sensorisk kvalitet:

El Hadi, M.A.M.; Zhang, F.-J.; Wu, F.-F.; Zhou, C.-H.; Tao, J. Advances in Fruit Aroma Volatile Research. Molecules 2013, 18, 8200-8229. https://doi.org/10.3390/molecules18078200

Läs översiktligt, med fokus på

- Vilka faktorer påverkar smakutvecklingen?

- Vilka är de viktigaste grupperna av ämnen som ger smak?

- Från vilka ämnesgrupper i frukten utvecklas smakämnen?

I avsnitt 2.2 läs endast om äpple och päron.

Hälsoeffekter:

Bondonno et al, 2018. Trends in Food Science &Technology 69 (2017) 243-256. The cardiovascular health benefits of apples: Whole fruit vs. isolated compounds.

Läs introduktionen på artikel, hela avsnitt 1 (fokusera på de olika grupperna av komponenterna snarare än detaljer), avsnitt 2.1 + 2.1.1 + 2.7, hela avsnitt 3 och 4. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.04.012

Vidal et al., 2019. The mycotoxin patulin: An updated short review on occurrence, toxicity and analytical challenges. Food and Chemical Toxicology 129, 249–256

Läs abstract, avsnitt 1, avsnitt 2 (här observera tabell 2 och tabell 3, resten översiktligt), avsnitt 5.

https://doi.org/10.1016/j.fct.2019.04.048

**16 nov **

Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Råvara och råvarukvalitet. https://pub.epsilon.slu.se/12448/7/rumpunen_k_150723.pdf

Rumpunen, K. (2015) Fakta om musttillverkning: Enkla analyser. https://pub.epsilon.slu.se/12444/7/rumpunen_k_150722.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Krossning https://pub.epsilon.slu.se/12449/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150723.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Pressning https://pub.epsilon.slu.se/12452/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150722.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Blandning och klarning https://pub.epsilon.slu.se/12455/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150724.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Fyllning https://pub.epsilon.slu.se/12454/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150721.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Pastörisering https://pub.epsilon.slu.se/12450/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150720.pdf

Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Märkning https://pub.epsilon.slu.se/12453/7/rumpunen_k_150724.pdf

Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Egenkontroll och riskanalys https://pub.epsilon.slu.se/12451/7/rumpunen_k_150721.pdf

**30 nov **

Tahir I. (2017). Lagringsförluster hos svensk frukt. LTV-fakultetens faktablad, 2017:16. https://pub.epsilon.slu.se/14685/13/tahir_i_171102_1.pdf

Tahir I. (2014). Vad är det som förtär äpple under lagring? Rapport 2014:14, Alnarp. https://pub.epsilon.slu.se/11224/17/tahir_i_140605.pdf

7 dec

Porter, M.E. (1990) The competitive advantage of nations. http://www.economie.ens.fr/IMG/pdf/porter_1990_-_the_competitive_advantage_of_nations.pdf

The Swedish Market Fresh Fruit and Vegetables

https://www.kommerskollegium.se/globalassets/publikationer/market-studies/market-study-fruit-and-veg.pdf

Livsmedelsverket, 2020. Indikatorer på matvanorna i befolkningen. L – 2020 nr 21

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2020/l-2020-nr-21-indikatorer-pa-matvanorna-i-befolkningen.pdf

Jordbruksverket, 2016. Marknadsöversikt 2016 Frukt och grönsaker. Rapport 2016:22

https://www2.jordbruksverket.se/download/18.c005327157b9796407abc7d/1476427356306/ra16_22.pdf

Tahir, I. 2014. Fruktodling och efterskördbehandling, kapitel I och XIII

https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf

Lästips om du vill veta mer

Inger Hjalmarsson (2019) Äldre äppelsorter för dagens trädgårdar. SLU/Nationella Genbanken, 174 s. https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/bocker/aldre-applesorter-for-dagens-tradgardar/ Pris: 150 kr inkl porto

Inger Hjalmarsson (2020) Plommon – folkhemsfrukt som fallit i glömska. Natur & Trädgård 35 (2), 16-35. https://naturochtradgard.se/produkt/natur-tradgard-nr-2-2020/ Pris: 79 kr

**Ibrahim Tahir **(2014) Fruktodling och efterskördsbehandling. Jordbruksverket, 291 s. https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf

Görel Kristina Näslund (2010) Svenska äpplen. Kärnhuset. http://www.karnhuset.com/https://svepom.se/bocker-och-trycksaker/

Görel Kristina Näslund och Gullmar Henäng (2023) Fler svenska äpplen. Sveriges Pomologiska Sällskap https://svepom.se/bocker-och-trycksaker/

Niklas Medin. Päronporträtt. Pris: 100 kr (porto/frakt tillkommer). Finns på Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida. https://svepom.se/bocker-och-trycksaker

Niklas Medin. Fler päronporträtt. Pris: 100 kr (porto/frakt tillkommer). Finns på Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida. https://svepom.se/bocker-och-trycksaker

Ron B. H. Wills and John B. Golding (2016) Postharvest - An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit and Vegetables. CABI. ISBN 9781786391483. https://www.cabi.org/cabebooks/ebook/20163314760

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Trädgårdsvetenskap Trädgårdsvetenskap
Kurskod: TD0015 Anmälningskod: SLU-10065 Plats: Alnarp Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för växtförädling Studietakt: 25%