Ur SLU:s kunskapsbank

Antikroppar mot Bornavirus hittade i hästar på Island

Senast ändrad: 03 juni 2021

I samband med ett utbrott av neurologisk sjukdom hos hästar i ett stall på norra Island påvisades antikroppar mot Bornavirus. Hästarna uppvisade bland annat vinglighet och minskad aptit.

Totalt drabbades sex hästar och fyra av dessa tillfrisknade efter en tid. En häst blev så dålig att den var tvungen att avlivas och en häst avlivades av andra skäl. Fyra av fem sjuka hästar och en frisk häst i stallet bar på antikroppar. Andra orsaker till sjukdomsutbrottet kunde inte hittas, men det går inte helt att utesluta mögelgifter eller andra virus.

Bornavirus är sedan länge en känd orsak till neurologisk sjukdom hos häst i Centraleuropa. I Sverige förknippas Bornavirus främst med vingelsjuka hos katt. Nyligen upptäcktes att ett Bornavirus orsakar "ara-sjuka" hos papegojor och viruset har även hittats i flyttfåglar.

I och med att Island har extremt strikta regler kring djurförflyttningar tror vi att viruset kan ha kommit in med flyttfåglar, men fler studier behövs för att bekräfta denna hypotes.

Länk till publikationen:

http://www.actavetscand.com/content/55/1/77

Referens:

Björnsdóttir S, Agustsdottir E, Blomström AL, Öström ILÖ, Berndtsson LT, Svansson V, Wensman JJ. Serological markers of Bornavirus infection found in horses in Iceland. Acta Veterinaria Scandinavica 2013, 55:77.


Kontaktinformation

Jonas Johansson Wensman

Universitetslektor vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (BVF); enheten för virologi

Telefon: +4618671446
E-post: jonas.wensman@slu.se