CV-sida

Maria Lingaas

Maria Lingaas
Civilingenjör i kemiteknik, teknologie doktor i biovetenskap, magister i lärande, kommunikation och IT. Excellent lärare med särskilt intresse för livslångt och flexibelt lärande.

Presentation

Jag är i grunden kemiingenjör och disputerad i biovetenskap. Genom åren har jag utvecklat ett stort intresse för flexibla pedagogiska modeller och dess betydelse i det livslånga lärandet. Därför valde jag att vidareutbilda mig inom distanspedagogik. I dag undervisar jag och ansvarar för kurser samt utvecklar flexibla metoder för kunskapsutbyte mellan akademi och näringsliv. Jag menar att utbildning ska kunna anpassas efter individens varierande behov under hela livet. Därmed kan dynamiken mellan människan, lärosätet och samhället fungera som en stark drivkraft för hållbar utveckling.

Undervisning

Min undervisning gäller främst digitala stöd för lärande, ofta i samarbetet med kolleger på olika institutioner. Det kan exempelvis vara att föreläsa om distanspedagogik eller att diskutera hur digitala stöd kan ge ett pedagogiskt mervärde och förstärka den röda tråden i ett utbildningsmaterial. Digital teknik i sig skapar inte pedagogisk utveckling, den måste integreras i pedagogiken och fungera som ett verktyg för lärare och studenter.

En annan del av mitt uppdrag är att vara ett stöd i lärprocessen för studenterna. Som distansstudent finns det en ganska stor risk att man känner sig isolerad och tappar motivationen. Våra studenter är dessutom oftast yrkesverksamma och har många andra ansvarsområden förutom sina studier.

En del av vår verksamhet inriktas på rekryteringsutbildning för akademiker med utländsk examen inom lantbruk och/eller trädgårdsodling. Vi har vidare utvecklat ett antal öppna lärresurser, bland annat en MOOC (massive online open course), som är tillgängliga utan förkunskapskrav.

Samverkan

Både SLU Meny och SLU RådNu utvecklar flexibla och målgruppsanpassade kurser för yrkesverksamma, i nära samverkan mellan akademi och samhälle. Det kan handla om skräddarsydd kompetensutveckling eller korta kurser för erhållande av officiella kompetensbevis.

Inom ramen för SLU Meny har vi genomfört över 26 000 utbildningsdagar, främst i form av webbaserade kurer, med totalt över 7 900 studenter och en genomströmningsgrad på drygt 70%. Flera av kurserna har dessutom använts inom universitetsprogram på grund- och avancerad nivå.

Jag arbetar även med utveckling av öppna lärresurser tillsammans med kolleger på olika institutioner och ingick i SLU:s arbetsgrupp i UHR-projekten Högskolepedagogisk utveckling (2021-2023). Jag satt också åtta år i styrelsen för SVERD, Svenska riksorganisationen för öppen, flexibel distansutbildning (2015-2023).

Bakgrund

Civilingenjörsexamen i kemiteknik, med inriktning på livsmedel, på Chalmers 1987 och doktorsexamen i biovetenskap 1999, även den på Chalmers. Avhandlingen handlade om biotillgänglighet av mineraler i cerealier. Var därefter anställd på Chalmers ett par år som redaktör för en ny webbaserad kunskapsplattform om functional foods. Anställdes på SLU i Skara 2002 som ämnesexpert inom KK-stiftelsens expertkompetensprogram Meny och gick sedan vidare som utbildningsledare för Menyprogrammet. Tog magisterexamen i Lärande, kommunikation och IT vid Göteborgs universitet 2015. Magisterarbetet, som handlade om fusk vid onlineprov, belönades med Promisepriset för bästa examensarbete inom kompetensutveckling och lärande med stöd av digitala medier. Antagen som excellent lärare vid SLU 2023.

Publikationer i urval


Kontaktinformation

Utbildningsledare vid Ortskansli Skara; Meny
Telefon: +4651167022
Postadress:
RISE Jordbruk och Livsmedel
Box 5401
402 29 Göteborg
Besöksadress: Frans Perssons väg 6, Göteborg