31 mar
1 apr

Stockholmsmässan, Älvsjö

Öppna föredrag på mässan Nordiska trädgårdar: Grönt Kulturarv firar tio år!

evenemang |
Grönt kulturarvs logotyp i rött, vitt och grönt. Under logotypen, och som en del av logotypen, står "Grönt kulturarv".

Under varumärket Grönt kulturarv® har växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom, nu lanserats och saluförts under 10 år. Dags att sammanfatta dessa år men även blicka framåt!

Under varumärket Grönt kulturarv® säljs äldre trädgårdsväxter som har spårats upp vid Poms inventeringar och valts ut att bevaras i Nationella genbanken eller som frö hos NordGen. Sortimentet består av frukt, bär, köks- och prydnadsväxter som har odlats i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag. Alla sorter bär på traditioner, berättelser och lokala namn som har inspirerat till de sortnamn växterna fått, till exempel pelargonen 'Knapa-trädet', åbrodden 'Predikoväcka' och bukettviolen 'Ullas Favorit'. I dag finns över 140 olika sorter i handeln och nya sorter lanseras varje år. 

2023 fyller Grönt kulturarv® tio år. Kom och hör Karin Persson, Linnea Oskarsson och Erik de Vahl från Pom och Nationella genbanken berätta om varumärket, nyheter för året och några av de sorter som funnits längre i handeln. Det blir två öppna föredrag på Kunskapsscenen:

  • fredag den 31 mars klockan 15.00 - 15.30 finns Karin Persson och Linnea Oskarsson på scen
  • lördag den 1 april klockan 11.30 - 12.00 finns Erik de Vahl på scen

Kontaktinformation