SLU-nyhet

Stiftelsen Lantbruksforskning beviljar medel för 17 projekt och nya utlysningar för 2018

Publicerad: 24 januari 2018

Stiftelsen Lantbruksforskning beviljar 41 miljoner till 17 forskningsprojekt som syftar till att stärka lantbruksnäringens hållbarhet och konkurrenskraft. Inget av projekten har en tydlig inriktning för ekologisk produktion men flera kan ändå vara relevanta för eko.

Ett av projekten leds av Göran Bergkvist från SLU och handlar om odlingssystem med radhackning, bandsådd, bandsprutning och mellangrödor. Projektet är en utveckling av ett redan pågående Ekoforsk-projekt men för konventionell odling.

Ett annat projekt syftar till att studera effekten av LED-ljus på kors aktivitet och mjölkproduktion. Målet är att kunna ersätta lysrörsbelysning med LED-ljus vilket sänker energiåtgången och samtidigt gör det möjligt att ha en mörk period under den naturliga natten.

Strategisk programsatsning ska ge fokuserad forskning inom trädgård och integrerat växtskydd

I början av 2018 lanserar Stiftelsen Lantbruksforskning en strategisk programsatsning inom trädgård och integrerat växtskydd, IPM. Det handlar om en kraftsamling på totalt 32 miljoner kronor som finansieras gemensamt av forskningsrådet Formas och Stiftelsen Lantbruksforskning, som representant för näringen. Läs mer om utlysningarna >

 


Kontaktinformation