SLU-nyhet

Bekämpningsmedelsrester i ekologiska och konventionella livsmedel

Publicerad: 19 december 2018

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) släppte tidigare i år en rapport om bekämpningsmedelsrester i europeiska livsmedel som särskilt belyser betydelsen av produktionssystem. I rapporten har man sammanställt data från de provtagningar som gjorts på icke-processade livsmedel i EU samt Island och Norge 2013-2015. Resultaten visar att 44,5 procent av de konventionella och 6,5 procent av de ekologiska livsmedlen innehöll mätbara rester av bekämpningsmedel. Rapporten är den mest omfattande och mest systematiska jämförelsen av förekomsten av bekämpningsmedelsrester i ekologiska och konventionella produkter hittills.

Officiella provtagningar av livsmedel och foder, där man letar efter bekämpningsmedelsrester ska enligt EU:s lagstiftning utföras av medlemsländerna samt i Island och Norge och resultaten ska rapporteras till EFSA. EFSA sammanställer årligen en rapport över förekomsten och gör en uppskattning av den risk som europeiska konsumenter utsätts för. Utifrån dessa rapporter gjorde EFSA tidigare i år en jämförelse mellan ekologiska och konventionella livsmedel. Rapporten sammanställer antalet prover där man har kunnat hitta mätbara rester efter bekämpningsmedel och i hur många fall maximala restnivåer överskridits, men tar inte övrigt inte upp i vilka halter resterna finns.

2015 var 318 bekämpningsmedel som har någon känd form av toxicitet, det vill säga där man fastställt ett acceptabelt dagligt intag (ADI), godkända för konventionell produktion inom EU. Av dessa 318 var nio medel också godkända inom ekologisk produktion. 132 av dessa 318 medel och därutöver även 81 medel som ej är godkända i EU fanns med i det obligatoriska provtagningsprogrammet på sammanlagt 213 ämnen; fyra av dessa är godkända inom ekologisk produktion. Dessa medel är spinosad, pyretriner, deltamethrin och lambda-cyhalotrin. De sista två används dock bara i vissa insektsfällor och får inte sprutas direkt på gröda vilket gör att spridningsrisken är väldigt liten.

I rapporten finns resultaten av 28 912 prover från konventionella livsmedel och 1 940 ekologiska. 44,5 procent de konventionella och 6,5 procent av de ekologiska innehöll mätbara rester av bekämpningsmedel. 1,2 procent av de konventionella och 0,2 procent av de ekologiska överskred maximala restnivåer (MRL – maximum residue levels). MRL bygger på den högsta nivå man förväntar sig att återfinna i livsmedel om bekämpningsmedlen används enligt god jordbrukssed.

Varifrån bekämpningsmedelsresterna i de ekologiska livsmedlen kan komma ifrån diskuteras i rapportens slutsats. Det kan vara rester av medel godkända för ekologisk produktion, kontamination från avdrift vid sprayning i konventionella odlingar i närheten, gamla rester av medel i miljön, kontamination från behållare under transport och lagring eller naturliga substanser som liknar bekämpningsmedel och som ger utslag vid provtagningen. Man misstänker också att andelen prover med bekämpningsmedelsrester från både konventionell och ekologisk produktion är högre än vad rapporten anger då analysprogrammet omfattar enbart en del av alla bekämpningsmedel, och alla prover inte analyserats för alla medel.

Rapporten tar dock inte upp de faktiska mängderna av bekämpningsmedelsrester utan bara om det finns eller inte.

Fakta:

Läs hela rapporten här: Monitoring data on pesticide residues in food: results on organic versus conventionally produced food

Läs mer om de växtskyddsmedel som används inom ekologisk produktion: Växtskyddsmedel i ekologisk produktion – användning och risker

2016 presenterade EPOK-anknutne Axel Mie tillsammans med andra forskare en rapport för ett utskott i EU-parlamentet. I rapporten jämfördes ekologisk och konventionell mat med hjälp av en rad parametrar som är viktiga för människors hälsa. Rapporten resulterade i en vetenskaplig artikel som går att läsa här: Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review