SLU-nyhet

Nya publikationer från CBM; biologiskt kulturarv och havsplaner

Publicerad: 10 december 2019
Bokomslag.

Biologiskt kulturarv som hållbar värdeskapare – om biologisk mångfald kopplat till företagande som använder utmarkens resurser. Lokala perspektiv på havs- och kustplanering – om att få lokala perspektiv på skärgårdens, kustens och havets natur- och kulturvärden. Dessa är två nya slutrapporter från avslutade projekt har nu kommit som PDF och finns att läsa på webben.

Lokala perspektiv på havs- och kustplanering

Centrum för biologisk mångfald har på uppdrag av Ålands Landskapsregering un­der 2019 genomfört ett arbete att kartlägga socialt, kulturellt, ekonomiskt och eko­logiskt viktiga områden inom fiskerisektorn, inklusive synliggöra behoven att inkludera lokalbefolkning och naturbrukare i förvaltningen inom Ålands kust- och havsområden. Arbetet har skett inom ramen för projektet Pan Baltic Scope och Ålands landskapsregerings (ÅLR) arbete med en marin områdesplan – havsplan – för Åland. Uppdraget har varit att medverka till en kartläggnings- och delaktighetsprocess och att bidra till att skapa en grund för lokal dialog och planering. Målet har således varit att tämligen förutsättningslöst dra lärdom av de kunskaper och erfarenheter som lokala brukare har om sin närmiljö.

Åland utgör ett intressant där nyttjandet av den lokala naturen är betydligt mer påtaglig än i närliggande regioner. Att leva och verka i skärgården kräver helhetsperspektiv och nyttjandet av landskapet och dess naturresurser kan inte frikopplas från aktuella samhällspolitiska frågor.

Skriften Lokala perspektiv på havs- och kustplanering är slutrapporten från detta projekt.

Biologiskt kulturarv-slutrapport
Projektet "Biologiskt kulturarv som värdeskapare" handlar om på vilket sätt natur- och kulturvärden och särskilt biologiskt kulturarv kan användas i företagandet för fäbodbrukare och andra som använder utmarkens resurser. Målet har därmed varit att bidra till att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för brukarna att fortsätta bedriva utmarksbruk. Under projektets gång har forskarna fokuserat på koncept som biologisk mångfald, biologiskt kulturarv, immateriellt kulturarv, terroir och sensorisk utvärdering i syfte att peka på värden som upprätthålls genom ett fortsatt bruk av utmarken, som numera till stor del handlar om en igenväxande resurs för framtiden. Projektet är ett så kallat Interreg-projekt, som är ett europeiskt territoriellt samarbete, som handlar om att utveckla samarbetet över nationsgränserna, just detta har varit ett samarbete mellan Sverige och Norge.

 

Båda dessa rapporter, plus en populärversion av rapporten Biologiskt kulturarv som hållbar värdeskapare finns som PDF att ladda ner på webbsidan för CBM:s böcker och skrifter


Kontaktinformation