SLU-nyhet

Live nu! Sillgrisslorna på Stora Karlsö

Publicerad: 11 juni 2020
Sillgrisslor på klipphylla

Den 11 juni drar projektet ”Havsfåglar i Östersjön” igång för andra året i rad med livekameror installerade på klipphyllan vid Stora Karlsö. Tack vare livesändning kan alla följa sillgrissleungarna från ägget till första flygturen, men också bidra till forskningen och skicka in observationer via en nya digital plattform.

-Livesändningarna ger oss spännande insikter om sillgrisslornas beteenden. Förra året fick vi massa ny kunskap, bland annat om vad de äter och hur de umgås, genom mer än 1300 tips från allmänheten. Eftersom turistsäsongen på Stora Karlsö är inställd i år hoppas vi att ännu fler vill vara med digitalt istället, säger Jonas Hentati Sundberg, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU Aqua).

Under sex veckor i juni och juli går det att följa hur fåglarna ruvar, föder upp och uppfostrar sina ungar. När ungarna är tre veckor gamla kastar de sig från de trettio meter höga klipporna ut mot sina pappor som väntar på Östersjöns vågor. Via en ny plattform kan allmänheten bidra online till forskningen genom att berätta vad man ser. Observationerna kommer sedan att analyseras med hjälpa av artificiell intelligens (AI).

– Vi vill lära oss mer om sillgrisslornas beteenden som hur de samspelar med varandra, hanterar konflikter och försvarar sig mot fiender. Vår förhoppning är att tittarna även i år vill hjälpa oss att hålla utkik, säger Olof Olsson, forskare vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet.

Havsfågelkolonin på Stora Karlsö är Sveriges största med cirka 20 000 par sillgrisslor och över 12 000 par tordmular. Sillgrisslorna ökar i antal, men WWF som stödjer projektet betonar att sillgrisslan precis som många andra havslevande arter behöver bättre skydd så att de kan röra sig fritt för att leta mat, para sig och föda upp ungar.

Här kan du följa sillgrisslorna live och rapportera in observationer https://www.wwf.se/sillgrissla/#medborgarforskning

Fakta:

Projektet ”Havsfåglar i Östersjön” drivs av SLU och SU med stöd av Världsnaturfonden WWF. Projektet forskar på bland annat sillgrissla, tordmule och silltrut för att kartlägga problem och föreslå åtgärder. Resultat från projekt som medborgarforskningen om sillgrisslor används i arbetet med att få politiska beslutsfattare att stärka skyddet för fåglar och andra djur i havsområdet.


Kontaktinformation

Jonas Hentati Sundberg, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
jonas.sundberg@slu.se
, 010-478 40 70, 073-938 79 69