SLU-nyhet

Ny rapport: risk för fler pandemier vid fortsatt förödelse av ekosystem

Publicerad: 13 januari 2021

Experter från den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, varnar i en ny rapport för risken för nya pandemier och dess konsekvenser, men lyfter också upp möjligheterna att stoppa den utvecklingen. Drivkrafterna bakom global sjukdomsspridning är desamma som för förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringar. Att arbeta preventivt för att förhindra nya pandemier skulle kosta en hundradel av de nuvarande ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin.

Framtida pandemier kommer att förekomma oftare, spridas fortare, göra mer skada för världsekonomin och döda fler människor än covid-19, om inte vi lyckas genomföra en genomgripande förändring i sättet vi människor nyttjar naturen. Den varningen kommer från vetenskapliga experter i en ny rapport om biodiversitet och pandemier.

I somras samlades experter till en workshop i arrangerad av den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES (the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services). Det handlade om sambanden mellan utarmning av ekosystem och risken för pandemier. Nu har en rapport kommit som är resultat av sommarens arbete. Den är skriven av workshopdeltagarna och granskad av den multidisciplinära panelen inom IPBES, och den pekar på ett skrämmande samband mellan människans ohållbara nyttjande av naturen och utvecklingen av pandemier. Men rapporten visar också hur vi skulle kunna undvika ytterligare pandemier och efterföljande kostnader i både pengar och människoliv.

 

Enorma kostnader som kan undvikas

Redan i juli 2020 uppgick de globala kostnaderna i samband med covid-19 till 8 000 – 16 000 miljarder dollar (att jämföra med Sveriges BNP som 2019 uppgick till ca 500 miljarder dollar).

Experterna uppskattar kostnaderna för att förhindra ytterligare pandemier till hundra gånger mindre än kostnaderna för de reaktiva åtgärder vi ser i den pågående pandemin.

 

Mänskliga aktiviteter driver på pandemier

Rapporten beskriver hur risken för pandemier drivs på av mänskliga aktiviteter – ekologiskt ohållbart nyttjande av naturen och ohållbar konsumtion. Och detta är samma aktiviteter som driver klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald – exempelvis expansionen och intensifieringen av jordbruket och en ohållbar handel, produktion och konsumtion. Detta leder, förutom till utarmade ekosystem, till ökande kontakter mellan människor och djur. Experterna räknar med att det finns upp till 800 000 sorters mikrober (virus, bakterier etc) hos vilda djur som skulle kunna infektera människor. De viktigaste reservoarerna av patogener finns hos däggdjur. Under de senaste decennierna har det skett en stor förändring i kontakten med dessa vilda djur.

- De senaste 15 åren har det globala värdet av handeln med vilda djur ökat femfalt. Det mesta rör sig om vilda djur som blir mat. Det har underlättats av att vi människor fått tillgång till större naturområden, med hjälp av fler vägar och snabbare transportsystem. Det har samtidigt vuxit fram en helt ny marknad som drivs av växande ekonomiskt välstånd.

Det säger Torbjörn Ebenhard, forskningsledare vid CBM. Han var i december 2020 med på ett digitalt möte inom konventionen för biologisk mångfald (CBD) där frågan om biologisk mångfald och pandemier dryftades.

 

Nya pandemier kan undvikas

Experterna inom IPBES är eniga om att det går att undvika en framtid med allt värre pandemier, de vetenskapliga bevisen pekar trots allt i en positiv riktning. Men de framhåller också att det sätt vi människor agerar nu inte tar vara på de möjligheterna.

Det kommer att behövas en omvälvande förändring i hur vi människor agerar: från reaktion till prevention. Genom att dra ner på de aktiviteter som utarmar biologisk mångfald, skydda och bevara mer natur, och stoppa ohållbar exploatering av områden med hög biodiversitet, går det att reducera kontakten mellan människor och vilda djur och förhindra att nya sjukdomar sprids.

Rapporten ger exempel på redskap som olika stater kan använda för att adressera och reducera risken för pandemier, och för att få till stånd den transformation av samhället som behövs.

 

Omstart riskerar slå fel

I rapporten finns en genomgång av hur vissa länder planerar för omstart av ekonomin efter corona-pandemin. Det talas om ”grön omstart” på en hel del håll, men görs en sådan?

- De flesta har inte gjort en ”grön” omstart utan gjort precis tvärtom, och exempelvis lättat på miljökrav för företag, säger Torbjörn Ebenhard.

Han fortsätter:

- Att genomföra den genomgripande samhällsomvandling som krävs, och som den här och andra stora rapporter pekar på, handlar om stora samhällsprocesser. Därför kommer det också behövas kunskap om hur samhällen fungerar. Vi behöver en öppen och ärlig diskussion om vad vi menar med hållbart nyttjande av naturresurser, och vad vi är beredda att göra för att agera långsiktigt hållbart.

 

 

Läs mer

IPBES workshop on biodiversity and pandemics. Workshop report.

Läs rapporten och mer material på: www.ipbes.net/pandemics


Kontaktinformation