SLU-nyhet

Gamla äpplefavoriten RIBSTON: Nykomling som mandatsort och i Grönt kulturarvs® sortiment

Publicerad: 16 mars 2021
Närbild av ett rött äpple av sorten 'Ribston' på ett äppleträd.

Idag kan man hitta äldre träd av RIBSTON i våra hemträdgårdar men sorten är också värd att nyplanteras. I boken ”Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens klonarkivsvärdar rekommenderar” skriver klonarkivsvärdarna vid Linnés Hammarby att RIBSTON är en kulturskatt som inte får tappas bort. RIBSTON utsågs till mandatsort 2019 och säljs från och med 2021 under varumärket Grönt kulturarv®.

Helt kort kan RIBSTON beskrivas som ett förstklassigt äpple med rötter i det tidiga 1700-talets England. Ett omtyckt vinteräpple vars svenska odlingstradition sträcker sig nära nog tvåhundra år tillbaka i tiden. Frukten går i gula toner såväl ut- som invändigt, och är både väldoftande och välsmakande. Förutom att vara ett bra dessertäpple som kan lagras till frampå vårkanten, så passar RIBSTON även som hushållsfrukt och ger t. ex. ett utmärkt mos. Sorten är härdig till och med zon 3 och kan således odlas längre norrut än sin nära släkting ’Cox’s Orange’.

Läs mer om RIBSTON på Grönt kulturarvs® webbplats


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, extern resurs vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se