SLU-nyhet

Skogsutmärkelser till Future Forests-profiler

Publicerad: 26 mars 2021

Greve Carl Bernadottes skogspris går i år till SLU-professorn Tomas Lundmark, en hyllad pedagog som enligt juryn bland annat visar att väl förvaltad kan skogen ge mer till alla – men inte allt till någon. Camilla Sandström, professor i statsvetenskap och tf programchef för Future Forests tilldelas Guldkvisten.

Tomas Lundmark, skriver juryn tar ”ett samlat grepp och visar hur vi kan sköta skogen aktivt för att få mer produkter, mångfald, klimatnytta och upplevelser. Men han visar också att vi måste se ekosystemens gränser. Att skogens gåvor kräver människans vägval.”
 
Tomas Lundmark prisas för sin pedagogiska insats, särskilt när det gäller att förmedla såväl sin egen forskning som skogens roll för klimatet till beslutsfattare och en bredare allmänhet.
 
”I de bipolära debatter som lätt uppstår kring begränsade resurser visar Tomas pedagogiskt att det finns en mångfald av tänkbara vägar – och att vi måste välja. Lyssna på forskarna! Tomas visar att väl förvaltad kan skogen ge mer till alla, men att den inte kan ge allt till någon”, skriver juryn i sin motivering.
 

Juryn skriver också att Camilla Sandströms forskning ”sprider ljus över hur människor och grupper kommunicerar med varandra, hur olika delar av samhället möts i konfliktsituationer och att det är en naturlig del av samhällsutvecklingen. För konflikter driver idéer. När de hanteras rätt.”

Priserna delas ut årligen av föreningen Skogen. Läs mer på föreningen Skogens hemsida.


Kontaktinformation
Sidansvarig: annika.mossing@slu.se