SLU-nyhet

Nya lövträd, en nöt att knäcka

Publicerad: 21 juni 2021
Valnöt

Hybrider av snabbväxande valnöt kan vara ett alternativ i skogsbruket. Professor Jens Peter Skovsgaard är i full färd med att anlägga en andra omgång försök.

– Det finns en del mindre odlingar av valnöt i Götaland, men vi behöver veta mer om odling i större skala, vilka marker som är lämpliga, bra sorter, och hur bestånden anläggs och sköts på längre sikt, säger Jens Peter Skovsgaard. Han hoppas att de nya försöken kommer att ge svar på många av frågorna.
I skogliga sammanhang är det förstås ett udda träd, vilket dessutom är ett så kallat ”främmande” trädslag och omges av restriktioner både i skogsvårdslagen och reglerna för certifiering.
– Det är klart att lagen ska följas, men även med dagens regler finns det möjligheter att pröva nya trädslag. Likväl tycker jag det är lite av trädslagsrasism i Sverige. Man måste förstås väga risker mot fördelar. Vi är väldigt beroende av ett fåtal trädslag och riskerna ökar med ett förändrat klimat. Inte minst lever granen farligt med torrare somrar och varmare vintrar.
– Klimatförändringen bidrar till en helt naturlig förflyttning av trädslag och växter, precis som alltid skett genom historien. Träd känner inte av några nationsgränser. Om ett antal år kommer vi att få hit valnöten och andra arter av sig självt. Man kan se odlingen av en del nya trädslag som assisterad migration.

Läs hela nyhetsartikeln HÄR


Kontaktinformation