SLU-nyhet

Workshop om fiskhälsa, skrivarstöd och SLU-internt vattenseminarium – såddmedel inom SLU Vattenforum 2020

Publicerad: 27 september 2021

För att stärka samarbetet inom vattenområdet på SLU delade SLU Vattenforum under 2020 ut såddmedel till tre projekt. De tre projekten har nu genomförts och rapporterats in. Här följer korta sammanfattningar av de genomförda projekten.

Workshop om fiskhälsa

Första december 2020 anordnade forskare vid institutionerna för akvatiska resurser samt vilt, fisk och miljö en workshop med syftet att stärka samarbetet på SLU i frågor rörande fiskars hälsa. 30 personer från VH, S och NJ-fakulteterna deltog i workshopen, som förutom kortare presentationer från ett antal inbjudna forskare, även innehöll gruppdiskussioner. Slutsatserna från workshopen är att många på SLU jobbar med fiskhälsa utifrån olika utgångspunkter och infallsvinklar, men idag ganska isolerat från varandra. Ett ökat samarbete skulle kunna ge vinster vid till exempel provtagningar, experiment och ansökningar. För att möjliggöra ett ökat samarbete behövs en gemensam plattform och kontaktyta för fiskhälsa vid SLU som drivs av en koordinator. Under våren 2021 arrangerade SLU Aquaculture en uppföljande workshop om fiskhälsa.

Skrivarstöd: “Innovative water purification technology (membrane distillation) for per- and polyfluoroalkyl substances in drinking water”

Projektet syftade till att utveckla en teknik baserad på membrandestillation för att rena förorenat grund- och ytvatten från PFAS. De sökande från institutionerna för energi och teknik samt vatten och miljö har använt såddmedlen för att skriva projektansökningar och skapa samarbetsytor för att utveckla reningstekniken. Av de två projektansökningar som lämnats in beviljades en (Treatment of per- and polyfluoroalkyl substances (PFASs) in landfill leachate using novel membrane distillation (MD) technology) medel från Tuffo SIG Research funding för ett års arbete. Projektet har gynnat samarbetet mellan institutioner på SLU, lett till beviljande av forskningsmedel, samt bidragit till att skapa internationella kontaktytor och ett forskningskonsortium på EU-nivå inom ämnesområdet.

SLU:s vattenforskning i dag och i framtiden - ett seminarium för att stärka samarbetet kring vatten

Under två halvdagar i mitten av februari hölls ett digitalt seminarium med presentationer från seniora forskare från de flesta institutioner på SLU som jobbar med vatten. Syftet med seminariet var att internt visa upp bredden av vattenforskningen på SLU, samt att inspirera till ökat samarbete om vatten inom SLU. Under seminariet gav 13 forskare från SLU:s fyra fakulteter presentationer, och mellan 40-50 personer deltog under de två halvdagarna. En uppföljande undersökning bland deltagarna visade att man överlag var nöjd med seminariets innehåll och format, samt att det skapats nya kontaktytor rörande vattenfrågor på SLU. Arrangörerna av seminariet planerar ett liknande seminarium under vintern 2022, men då med fokus på yngre forskare inom SLU Vattenforum.

Kontakt:

  • Workshop om fiskhälsa: Elin Dahlgren, miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser.
  • Skrivarstöd Innovative water purification technology (membrane distillation) for per- and polyfluoroalkyl substances in drinking water: Ershad Ullah Khan, forskare vid institutionen för energi och teknik.
  • SLU:s vattenforskning i dag och i framtiden - ett seminarium för att stärka samarbetet kring vatten: Örjan Östman, samverkanslektor vid institutionen för akvatiska resurser.
  • Jens Olsson, koordinator SLU Vattenforum.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Vicedekan, ansvar för fortlöpande miljöanalys

Jens Olsson, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
jens.olsson@slu.se, 010-478 41 44