SLU-nyhet

Artiklar om Kulturmust och gråärter i tidskriften Mathantverk

Publicerad: 11 januari 2022
Ett äppleträd av sorten 'Alnarps Favorit', dignande av röda äpplen.

I Eldrimners tidskrift Mathantverks nummer 4, 2021 finns två artiklar med bäring på Pom. Eldrimner, som är ett resurscenter för mathantverk, har mycket gemensamt med Pom eftersom de försöker lyfta det genuina inom mathantverket och ser ett värde i historisk kunskap. Detta motsvaras av att Pom lyfter upp betydelsen av olika sorter och gärna de med historia.

Den första artikeln handlar om att kunna märka äpplemust som Kulturmust om musten innehåller äldre äppelsorter. Det är Svenska musterier som står för märkningen och som utgångspunkt har man Poms mandatsortlista. Den andra handlar om nya sätt att använda gråärter där man provar olika sorter i konditorivaror. Tyvärr har få av de historiska och lokala sorter som en gång funnits kommit ut på marknaden och därför får man prova de som finns idag. Catrin Heikefelt på Eldrimner säger till Pom att de är intresserade av att även testa fler sorter med historia så fort de blir tillgängliga i livsmedelshandeln.

 


Kontaktinformation

Agneta Börjeson, extern resurs vid Programmet för odlad mångfald

Röttle natur och kultur, rottlenaturkultur@gmail.com, 070-572 66 77.