Institutionen för molekylära vetenskaper
Disp Nils Weng
Syntrophic propionate oxidation in high ammonia systems- Cooperation, metabolism and stress adaption charlotta.eriksson@slu.se Nils Weng försvarar sin avhandling "Syntrophic propionate oxidation in
Disp Eduardo Raposo Pinela
Optimisation strategies for ammonia-tolerant syntrophic propionate-oxidising microorganisms Effects of additives, ammonium levels and temperature on biogas production charlotta.eriksson@slu.se

Nya jobb
För den som siktar på en framtid inom jordbruksbranschen eller livsmedelssystemet ser utsikterna mycket lovande ut. Behovet av både produkter och kompetens förväntas öka, och under de kommande åren

Nytt högavkastande ris som ger kraftigt minskade metanutsläpp har utvecklats vid SLU
Ris är stapelföda för halva jordens befolkning, men odlingen leder till betydande utsläpp av växthusgasen metan. Nu har forskare från SLU och kollegor i Kina identifierat två kemiska föreningar som

Oönskad mutation hos svenska mjölkgetter
Mjölkproteinet αS1-kasein är viktigt för getmjölkens ostutbyte. Mängden av proteinet regleras av genen CSN1S. Tidigare studier från Norge har visat att det skett en oönskad mutation i genen, som

Upptäckt om hur coronavirus skadas av nanopartiklar banar väg för ny desinfektionsteknik
Ett nytt sätt att oskadliggöra coronavirus har upptäckts av forskare från SLU och Tartu universitet. En viss typ av nanopartiklar visade sig skada virusets yttre hölje, vilket gör det svårare för

Många fördelar med en ökad användning av biogas
Biogas är en viktig pusselbit i ett hållbart livsmedelssystem, för både energi, drivmedel och gödselproduktion. Sverige har stor potential att öka den inhemska produktionen av biogas utan att
IDA inspiration
The Interdiscliplinary Academy - Inspiration och information futurefood@slu.se Välkommen till ett lunchwebinarium om Interdisciplinary Academy (IDA) vid SLU. Programchef Marie Stenseke kommer att

Vetekli
Att baka med vetekli gör brödet mer näringsrikt men det riskerar också att bli kompakt och mindre aptitligt. Men det håller på att förändras tack vare ny forskning från SLU. Som genom att förändra
IDA utlysning webbinarium 1
Utlysningen till Interdisciplinary Academy – frågestund och matchningar futurefood@slu.se Välkommen till ett lunchwebbinarium om utlysningen 2025-2026 till Interdisciplinary Academy (IDA). Detta

Mjölkningsrutinerna påverkar tankmjölkens mikroflora
Mjölkens innehåll av mikroorganismer, den s.k. mikrofloran eller mikrobiotan, är en viktig faktor vid produktionen av ost av god kvalitet. För lagrade ostar är tankmjölkens innehåll av vissa

Forskning
På institutionen för molekylära vetenskaper forskar vi inom kemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi. Vår forskning sker ofta i samarbete med industriella partners och har