Institutionen för molekylära vetenskaper
![](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/nyheter/2024/slu-i-almedalen-2024-kvadrat.jpg?height=200&width=354)
SLU i Almedalen
Går det att kombinera hållbar matproduktion med ökad livsmedelsberedskap? Svaret är ja! SLU och Mistra Food Futures fokuserar under Almedalsveckans fredagsförmiddag på hur två eftersträvansvärda mål
![](/globalassets/ew/org/centrb/fu-one-health/forskning/antibiotic-resistance-spread-in-society.jpg?height=200&width=354)
Antibiotikaresistens i biogasprocesser
I dagens biogasanläggningar används olika organiska avfallsfraktioner, inklusive stallgödsel, för att producera förnybar energi och näringsrik biogödsel. Användningen av detta gödselmedel innebär en
Disp Elin Alexandersson
Reducing signal interference in complex NMR spectra Characterization and quantification of metabolites in mixtures Charlotta.eriksson@slu.se Elin Alexandersson försvarar sin avhandling "Reducing
Disp Ebba Perman
Challenges associated with high-solid anaerobic digestion - Down-scaling, plug-flow behaviour and ammonia inhibition charlotta.eriksson@slu.se Ebba Perman försvarar sin avhandling "Challenges
Disp Shishanthi Jayarathna
Novel starch types Molecular diversity for future applications charlotta.eriksson@slu.se Shishanthi Jayarathna försvarar sin avhandling "Novel starch types Molecular diversity for future
![](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/nyheter/2024/biogas-policybrief-bild.jpg?height=200&width=354)
Policy brief om biogas
Biogas kan spela en stor och viktig roll i ett hållbart och fossilfritt livsmedelssystem, genom att öka tillgången på fossilfri energi, drivmedel och biogödsel. Sverige har stor potential att öka den
Biogas stärker och tryggar hållbar svensk energi- och matproduktion
Biogas stärker och tryggar hållbar svensk energi- och matproduktion futurefood@slu.se Biogas och biogödselproduktion bidrar till ett hållbart livsmedelssystem och ökar försörjningstryggheten av mat
![](/globalassets/nyhet-kalend/2022/fo-ju-sun2-546px-webb.jpg?height=200&width=354)
Mjölkningsrutinerna påverkar tankmjölkens mikroflora
Mjölkens innehåll av mikroorganismer, den s.k. mikrofloran eller mikrobiotan, är en viktig faktor vid produktionen av ost av god kvalitet. För lagrade ostar är tankmjölkens innehåll av vissa
![](/globalassets/nyhet-kalend/2020/3-passoth-270px-webb.jpg?height=200&width=354)
Rädda regnskogen med olja och protein från jäst
Jästprotein och jästolja producerat från cellulosa från trä och halm kan användas som alternativa protein- och fettkällor i fiskfoder. Vattenbruk är en snabbt växande industri och fisk är ett viktigt
![](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/nyheter/2024/framtidens-jordbruk.jpg?height=200&width=354)
Så satsar SLU på livsmedelsforskning
En stor del av SLU:s forskning handlar om att få mat på bordet. Det är en ständigt aktuell fråga i samhället en tid med föränderligt klimat och behov av ökad livsmedelsberedskap. Hur satsar SLU på
Ett resilient och hållbart livsmedelssystem
Ett resilient och hållbart livsmedelssystem markmiljo-webb@slu.se Hur arbetar vi i Sverige med hållbara livsmedelssystem? Hur säkerställer vi bördiga jordbruksmarker? Under Sweden Innovation Days
![](/globalassets/nyhet-kalend/2024/kessler-omslag-ic-600.jpg?height=200&width=354)
Nytt nanomaterial för effektivare och billigare produktion av vätgas
Fossilfri vätgas har en nyckelroll i den tunga industrins gröna omställning, men produktion via elektrolys kräver stora mängder energi. Nu har forskare från SLU och Stockholms universitet tagit fram