-
31 januari 2023
Vetenskaplig ost kartläggs i minsta detalj
Norrmejerier har tillsammans med SLU producerat ”vetenskapliga ostar” av typen Västerbottensost av mjölk från SLU:s försöksgård Röbäcksdalen i Umeå. I studien har grovfoder konserverats med olika metoder och utfodrats till korna i besättningen. Målet var att följa de smakproducerande laktobacillernas väg från foder till ost för att undersöka om bakterierna som finns i gräset överförs via grovfodret till mjölken och den resulterande osten. Den 27 januari genomfördes en lite festligare provtagning och sensorisk analys av dessa ostar.
-
09 januari 2023
Industridoktorander tar fram hållbara livsmedel
Under hösten 2018 startade en satsning på industridoktorander inom livsmedel med elva doktorandprojekt och nio företag. Nu är den första doktoranden färdig och under ett par dagar i slutet av 2022 samlades doktorander, handledare och industrihandledare för att utvärdera programmet.
-
30 september 2022
Samarbete med Ukraina, Azerbajdzjan och Baltikum för bättre djurvälfärd
Djurvälfärd och en hållbar djurhållning är viktiga komponenter för en hållbar global livsmedelsförsörjning. Djurskyddet i Sverige håller en hög nivå, och även om det finns förbättringspotential är Sverige en av de världsledande länderna när det gäller djurskydd och djurvälfärd. Svenska konsumenter tar i hög utsträckning hänsyn till djurens välfärd när de väljer kött och andra animaliska livsmedel. I Östeuropa är dock begreppet djurskydd i stort sätt okänt och djurhållarna är skeptiska till att samarbeta med forskare för att hitta bra metoder för hur djur ska hållas och skötas i en god miljö med möjlighet att utföra naturliga beteenden.
-
13 september 2022
Ovanligt mineral minskade läckage av arsenik och zink från förorenad mark
Arsenik och zink är vanliga och farliga föroreningar i jordar överallt i världen. Störst problem är det när dessa ämnen blir lösliga och läcker till exempelvis grundvatten. En ny studie visar att arsenik och zink tillsammans kan bilda ett ovanligt och mycket okänt mineral, koritnigit, i en svensk förorenad jord, vilket kraftigt minskade deras löslighet och spridning till grundvatten.
-
01 juli 2022
Prestigefyllt pris till SLU-doktorand
Hasitha Priyashantha disputerade vid SLU:s institution för molekylära vetenskaper i september 2021. Nu har en av hans artiklar utsetts av The American Dairy Science Association (ADSA) till årets bästa reviewartikel i ämnet mejeri författad av en doktorandstudent.
Institutionen för molekylära vetenskaper
Vi forskar och utbildar inom kemi, biokemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi. Vi fokuserar både på grundläggande aspekter och utvecklar hållbara tillämpningar inom den gröna sektorn.

Om oss
Vi undersöker molekylära aspekter av biologiskt relevanta processer i naturen och inom industrin.
Vi samarbetar aktivt med industriella partners. Detta har resulterat i flera patent och innovationer. Vi har också två externa samarbetsspecialister vid institutionen som är specialiserade på bioenergi och livsmedelskvalitet. Läs mer om våra samarbeten med samhället här.
Sammanlagt är 110 anställda på institutionen, inklusive forskare, doktorander, teknisk och administrativ personal.