Hoppa till huvudinnehåll

Institutionen för molekylära vetenskaper

Vi forskar och utbildar inom kemi, biokemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi. Vi fokuserar både på grundläggande aspekter och utvecklar hållbara tillämpningar inom den gröna sektorn.

Nyheter

 • 23 november 2023

  Digitaliserad kvalitetsbedömning av livsmedel med 3D-röntgen och ultraljud

  I ett samarbete mellan SLU och Luleå tekniska universitet har forskare undersökt möjligheten att använda modern digital teknik som CT-röntgen och ultraljud för att bestämma kvaliteten på livsmedel under produktionstiden. Det innebär att man kan få information om när ett lamm är moget för slakt, redan när det går på bete.
 • 21 november 2023

  Tarmbakterier kan avgöra hälsoeffekterna av fullkorn

  Fullkornsbröd på en skärbräda. Foto. Effekterna av fullkornsrågbröd på tarmmikrobiotan studerades i laboratoriestudie och i en koststudie där försökspersonerna fick äta en stor mängd fullkornsrågbröd eller ett kontrollbröd dagligen under tre veckor. Resultaten visar att råg kan ha potential att öka produktionen av fettsyran butyrat.
 • 01 november 2023

  Att förutsäga brödkvalitet med analys istället för provbakning sparar pengar

  Närbild på brödlimpor. Foto. Är provbakning ett nödvändigt steg i kvalitetskontrollen inom brödindustrin, eller skulle resultaten kunna förutses genom att använda andra analysmetoder? Louise Selga har i sin nya doktorsavhandling fått lovande resultat för att använde andra analysmetoder i höstvete, Sveriges huvudgröda. Att minska mängden provbakning kan leda till betydande besparingar.
 • 31 oktober 2023

  Många fördelar med en ökad produktion av biogas

  Svart-vita kor framför en biogasanläggning. Foto. Biogas är en viktig pusselbit i ett hållbart livsmedelssystem, för både energi, drivmedel och gödselproduktion. Sverige har stor potential att öka den inhemska produktionen av biogas utan att konkurrera med matproduktionen.
 • 02 oktober 2023

  En upptäcktsfärd mot probiotiska interaktioner

  Avlånga objekt. Mikroskopfoto. Laktobaciller och bifidobakterier är två typer av bakterier som har djupgående effekter på människors hälsa. I sin doktorsavhandling har Ludwig Ermann Lundberg undersökt hur de interagera med varandra och med människan de lever i med målet att vi ska kunna dra ännu större nytta av dem i framtiden.

Om oss

Vi undersöker molekylära aspekter av biologiskt relevanta processer i naturen och inom industrin.

Vi samarbetar aktivt med industriella partners. Detta har resulterat i flera patent och innovationer. Vi har också två externa samarbetsspecialister vid institutionen som är specialiserade på bioenergi och livsmedelskvalitet. Läs mer om våra samarbeten med samhället här.

Sammanlagt är 110 anställda på institutionen, inklusive forskare, doktorander, teknisk och administrativ personal.

Samverkan

Vi samverkar regelbundet med industriella partners och har två samverkanslektorer på institutionen som specialiserar sig på bioenergi och matens kvalitet.

Lennart Kennes minnesfond

Här kan du ansöka om resebidrag. Fonden delar ut två resebidrag per år till doktorander eller postdocs som arbetar med projekt inom naturproduktkemi.

Instrument och utrustning

Vill du hyra utrustning eller låta oss göra analyser åt dig? Här finns information om våra NMR- och masspektrometrar, röntgendiffraktometrar mm. Sida är på engelska.

Intern information

För anställda på institutionen. Här hittar du information om datorer, säkerhet i laboratoriesäkerhet och ramavtal.

Publicerad: 08 februari 2023 - Sidansvarig: adrian.dauphinee@slu.se

Kontakter vid institutionen för molekylära vetenskaper

Prefekt: Vadim Kessler, 018-671541
Biträdande prefekt: Anna Schnürer, 018- 67 32 88
Administrativ chef: Jaana Evander, 018-671405

Postadress: Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU, Box 7015, 750 07 Uppsala
Besöksadress: BioCentrum, Almas allé 5, Uppsala
Faxnummer: 018- 67 29 95

Loading…