Nyheter
-
06 mars 2024
Nytt nanomaterial för effektivare och billigare produktion av vätgas
Fossilfri vätgas har en nyckelroll i den tunga industrins gröna omställning, men produktion via elektrolys kräver stora mängder energi. Nu har forskare från SLU och Stockholms universitet tagit fram ett lovande nanomaterial som kan bädda för en billigare och mer effektiv vätgasframställning. Materialet, som bland annat består av volfram och fosfor samt mindre halter av flerladdade katjoner som t.ex. titan, har de mycket speciella egenskaper som krävs av katalysatorer vid vätgasframställning genom elektrokatalys. -
01 juli 2022
Prestigefyllt pris till SLU-doktorand
Hasitha Priyashantha disputerade vid SLU:s institution för molekylära vetenskaper i september 2021. Nu har en av hans artiklar utsetts av The American Dairy Science Association (ADSA) till årets bästa reviewartikel i ämnet mejeri författad av en doktorandstudent. -
23 november 2023
Digitaliserad kvalitetsbedömning av livsmedel med 3D-röntgen och ultraljud
I ett samarbete mellan SLU och Luleå tekniska universitet har forskare undersökt möjligheten att använda modern digital teknik som CT-röntgen och ultraljud för att bestämma kvaliteten på livsmedel under produktionstiden. Det innebär att man kan få information om när ett lamm är moget för slakt, redan när det går på bete. -
21 november 2023
Tarmbakterier kan avgöra hälsoeffekterna av fullkorn
Effekterna av fullkornsrågbröd på tarmmikrobiotan studerades i laboratoriestudie och i en koststudie där försökspersonerna fick äta en stor mängd fullkornsrågbröd eller ett kontrollbröd dagligen under tre veckor. Resultaten visar att råg kan ha potential att öka produktionen av fettsyran butyrat. -
01 november 2023
Att förutsäga brödkvalitet med analys istället för provbakning sparar pengar
Är provbakning ett nödvändigt steg i kvalitetskontrollen inom brödindustrin, eller skulle resultaten kunna förutses genom att använda andra analysmetoder? Louise Selga har i sin nya doktorsavhandling fått lovande resultat för att använde andra analysmetoder i höstvete, Sveriges huvudgröda. Att minska mängden provbakning kan leda till betydande besparingar.