Antibiotikaresistens uppmärksammas i världen
Klockan tickar för att få bukt med den växande antibiotikaresistensen som hotar vår hälsa. Resistenta bakterier sprids på många olika vis, till exempel direkt mellan människor och djur eller indirekt via livsmedel och miljön. Därför måste vi alla hjälpas åt för att bromsa utvecklingen. I samband med den Europeiska antibiotikadagen samt den internationella veckan World Antimicrobial Awareneness Week, vill vi lyfta SLU:s kompetens inom AMR-området.
Forskningen inom antimikrobiell resistens (AMR) bygger till stor del på ämnesområden som är starka vid SLU. Vi bidrar både genom sina forskningssamarbeten, och utvecklingsinsatser i låg- och medelinkomstländer, till en mer medicinskt rationell – och minskad – användning av antibiotika.
Resistenta bakterier sprids på många olika vis, till exempel direkt mellan människor och djur eller indirekt via livsmedel och miljön. Därför måste vi alla hjälpas åt för att bromsa utvecklingen.
Ett axplock av SLU:s kompetens inom AMR-området kopplat till djur, natur/miljö, livsmedelssystem och fortlöpande miljöanalys
📊 Några exempel på forskningsprojekt och publikationer inom AMR-området.
📓 Policy briefen ”Antibiotikaresistens kräver forskning med helhetsperspektiv”.