4
maj
Webbinarium

Webbinarium: Om äldre sorter i Nationella genbanken

evenemang |
Närbild av ett äpple av sorten 'Landskronaäpple'. Färgfoto.

Tisdagen den 4 maj anordnar Föreningen Sörmlandsäpplen ett webbinarium om äldre sorter av äpplen. Föreläser gör Inger Hjalmarsson från Nationella genbanken.

I Nationella genbanken bevaras mer än 200 äppelsorter, varav många är svenska lokalsorter med lång odlingstradition. Där finns “kändisar” som ’Åkerö’ och ’Sävstaholm’ men där finns också mindre kända sorter som ’Dottevik-Inga’ och ’Snilsäpple’. Utöver äpple finns förstås även päron, plommon och körsbär i Nationella genbanken. Under detta webbinarium berättar Inger Hjalmarsson, genbankskurator på SLU, om den Nationella genbankens bevarandearbete, om mandatsorter, om genbanksfälten vid SLU i Alnarp och om de lokala klonarkiven för frukt. Självklart kommer Inger även prata om några sorter som hon tycker är särskilt intressanta och berätta både om deras egenskaper, användningsområden och om deras ursprung, ett ursprung som man nu fått nya perspektiv på genom ny genteknik.


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, extern resurs vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se