SLU-nyhet

Smaragdfynd gynnar SLU:s rovdjursforskning i södra Afrika

Publicerad: 08 november 2018
inkalamu gemfields.jpg

En enorm smaragd, drygt 1 kilo tung eller 5655 karat, grävdes fram i Zambia i oktober i år. När smaragden säljs går tio procent av försäljningsvärdet till två rovdjursprojekt där SLU-forskare medverkar.

Gruvföretaget Gemfields som hittade smaragden döpte den till ”Inkalamu” vilket betyder lejon på Bemba-språket. Företaget sponsrar flera forskningsprojekt i södra Afrika, bland annat Zambian Carnivore Programme  och Niassa Carnivore Project i Mocambique.

I båda projekten återfinns SLU-forskarna professor Scott Creel och Göran Spong och i Niassa-projektet också doktoranden Faruk Mamugy.

– Vi sekvenserar de fem stora rovdjurens* DNA för att undersöka hur de olika arternas spridningsförmåga påverkas av sin omgivning. Genom detta arbete kartlägger vi också populationsstruktur och skapar en referensdatabas för att kunna spåra ursprung, säger Göran Spong.

Smaragden har grovt värderats till 2 miljoner pund (ca. 25 miljoner kronor).

*lejon, leopard, gepard, hyena och vildhund


Kontaktinformation
Sidansvarig: olof.bergvall@slu.se