SLU-nyhet

Verktyg för komplexa beslut testas

Publicerad: 15 mars 2018

I december genomförde forskningsprojektet VALKMAN en workshop på älgfarmen i Bjurholm där olika tänkbara skötselstrategier för Käringbergets ekopark med omnejd diskuterades. På workshopen deltog representanter för flera av de ekosystemvärden som är viktiga i området, t.ex. virkesproduktion, biologisk mångfald, älgjakten etc.

Till stöd för diskussionerna användes webbversionen av PlanEval som är det senaste tillskottet i Heurekas programvaror. PlanEval står för Plan Evaluering (eng. Plan Evaluation) och är avsedd för att på ett systematiskt vis rangordna och utvärdera planer, alternativ eller scenarion genererade med t.ex. PlanVis eller RegVis.

 

SHa:s Karin Öhman, som var en av dem som ledde workshopen, var nöjd efter dagen. - Det kändes mycket bra att få testa PlanEval i den har typen av situationer och få värdefull input till fortsatt utveckling av systemet, menar Karin. Skötsel av ett landskap innebär att fatta beslut och vilka beslut man fattar kommer forma den fortsatta utvecklingen av landskapet. En del beslut är kanske lätta men många beslut har ofta stor komplexitet och långtgående konsekvenser. I sådana situationer är det bra att ta stöd av avancerade beslutsstödssystem som t.ex. Heureka PLanEval. Ska man kunna fatta smarta beslut som både kan kompromissa mellan skogens olika ekonomiska, ekologiska och sociala mål, ta hänsyn till konsekvenserna av de alternativ som finns för landskapets skötsel och inkludera många intressenter är det viktigt att använda sig av ett metodiskt arbetssätt och med hjälp av Heurekasystemets PlanEval kan man få ett sådant arbetssätt. - Jag hoppas därför att det blir fler som upptäcker fördelarna med att använda PlanEval i olika situationer där man vill utvärdera olika tänkbara skötselalternativ för ett område. Det kan både vara situationer där man vill bjuda in andra intressenter i planeringsprocessen men också där man som ensam beslutsfattare vill utvärdera vilket skötselalternativ som är bäst utifrån de mål man har med sitt skogsbruk, förklarar Karin.

 

Arbetet med tänkbara skötselstrategier för Käringberget håller nu på att avslutas samtidigt som en ny process i södra Sverige håller på att starta upp. Även i den processen ska PlanEval användas för att inkludera olika intressenters åsikter i utvärderingen av skötselalternativ. Ett första steg kommer att bli en exkursion den 24 maj i Norrköpingstrakten som SLU ordnar tillsammans med Holmen skog för att diskutera skogslandskapets ekosystemtjänster och hur dessa påverkas av olika skötselstrategier. Under exkursionen kommer man att besöka några olika områden för att titta på de olika värden som finns och diskutera frågor som: Vilka ekosystemtjänster är värdefulla? Hur vill olika intressenter att skogen ska skötas i framtiden och hur påverkar det olika ekosystemvärden? Finns det en framtida utveckling av skogslandskapet som är mer önskvärd än andra? Synpunkterna från exkursionen kommer sedan att bearbetas vidare i forskningsprojektet VALKMAN och vara en utgångspunkt för olika alternativa scenarier för den framtida skogens utveckling som i en senare workshop ska utvärderas med hjälp av PlanEval.

Är du intresserad av att delta i exkursionen den 24 maj kan du ta kontakt med Karin Öhman.

Fakta:

VALKMAN är ett treårigt forskningsprojekt finansierat av Naturvårdsverket. Syftet med projektet är att integrera verktyg och metoder för att forma en värde- och kunskapsbaserad modell för förvaltning av det framtida landskapet. Resultatet av projektet är användbart för länsstyrelser och Skogsstyrelsen i rådgivningsprocesser relaterat till t.ex. grön infrastruktur men också i samverkansprocesser mellan t.ex. skogsbruk och rennäring. Projektet leds av Tomas Lämås och SHa – Programmet för skogliga hållberhetsanalyser.

PlanEval webb är ett verktyg som nås via PlanEval. Fördjupa dig mer om verktyget på Heurekas hjälp.


Kontaktinformation

Porträttfoto av Karin ÖhmanKarin Öhman, Professor
Institution för skoglig resurshushållning, SLU
karin.ohman@slu.se, 090-786 85 88