SLU-nyhet

Doktorand till projekt om biologisk bekämpning av svartpricksjuka på vete sökes

Publicerad: 09 september 2020
Veteax på ett fält. Foto.

Vi söker en doktrand till ett projekt om biologisk bekämpning av svartpricksjuka på vete. Välkommen med din ansökan senast den 2020-10-16.

Vi söker en mycket motiverad person till vår pågående forskning om biologisk bekämpning av växtsjukdomar. Svartpricksjuka är en mycket allvarlig sjukdom på vete som kan orsaka stora skördeförluster. Behandling med kemiska växtskyddsmedel riskerar att leda till utveckling av resistens hos skadesvampen, vilket minskar framtida möjligheter till ett effektivt växtskydd.

Biologisk bekämpning av svartpricksjuka samt förädling av vetesorter med låg mottaglighet för sjukdomen är möjliga alternativ till användningen av kemiska växtskyddsmedel. Fokus för detta forskningsprojekt är att studera möjligheten att använda biologisk bekämpning av svartpricksjuka på vete, samt att undersöka skillnader i effektivitet mellan vetesorter. Ett annat mål är att utveckla genetiska markörer som kan användas inom förädling av nya vetesorter som är kompatibla med biologisk bekämpning.


Kontaktinformation

Porträttfotografi av en man.Magnus Karlsson

Forskare vid institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi
magnus.karlsson@slu.se
Telefon: 018 -67 1837
CV-sida