SLU-nyhet

Känner du till trädbiblioteket i Alnarp?

Publicerad: 14 juni 2022
Bokryggar. Foto.

Tänk att kunna fånga in ett helt träd i en bok! Det är just vad böckerna i trädbiblioteket gör. Och nu kan du ta del av trädbiblioteket i en ny film från SLU-biblioteket.

Varje bok i trädbiblioteket beskriver en specifik art och bokens pärmar är tillverkat av trä från den arten. Böckerna är egentligen mer lådor än böcker, och innehåller bland annat torkade blad, frukter, grenar och frön.

Trädbibliotek var en tysk företeelse som blomstrade under en kort period i övergången från barock till upplysningstid (1780–1815). Trädbiblioteket i Alnarp är en ovanlig samling som består av 217 böcker om 213 arter träd och buskar.

Filmen finns tillgänglig på SLU-play:

Filmen är den första i en dokumentärserie om bibliotekets specialsamlingar.

Relaterade sidor: