Forskningsstiftelsen Mistra har med anledning av sitt 30-årsjubileum låtit utvärdera 33 Mistrafinansierade forskningsprogram och forskningscentra. Bland de utvärderade forskningsprogrammen urskiljer sig Future Forests som ett av de allra främsta sett till vetenskaplig kvalitet. Lars Bergström, professor emeritus i teoretisk fysik vid Stockholms universitet och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, har analyserat Mistra-programmens vetenskapliga produktion och konstaterar att det har betydelse om man är verksam inom flera vetenskapsområden eller inom ett smalare fält.
— Därför var det intressant att se att Future Forests som verkat i ett ganska smalt område ändå kunde komma så bra till vad gäller antal citeringar, säger Lars Bergström, och konstaterar att citeringarna fortsätter att ticka in vilket visar att forskningsresultaten har ett tidlöst värde.
Ett av måtten som utvärderarna tittat på är H-index. Mest framgångsrikt är Stockholm Resilience Centre som landade på ett H-index på 75. På andra plats finns Future Forests med 51. Det betyder att 51 vetenskapliga publikationer har 51 citeringar eller mer. Totalt har forskningsprogrammet rapporterat 365 vetenskapliga artiklar. Det göteborgsbaserade forskningscentret Mistra Urban Futures hamnade med ett H-index på 37 på tredje plats.
— Stark forskning gör det lättare att få gehör. Jag tycker det här visar att det inte finns någon motsättning mellan att publicera högkvalitativ forskning och att vara samhällsrelevant, säger Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet och vice programchef för Future Forests.
Även 2016 gjorde Mistra en utvärdering som pekade ut forskningsprogrammet Future Forests som föredömligt. Den internationella utvärderingsgruppen lyfte då särskilt fram att programmet erbjudit en uppskattad plattform för forskare och samhällsaktörer att gemensamt utforska alternativa skogsframtider. Man hade också på ett bra sätt inkluderat samhällsvetenskapliga och humanioraperspektiv enligt den utvärderingen.
— Att Future Forests har levererat vetenskapligt excellent forskning bekräftar SLU:s starka ställning inom skogsforskningen men visar också på värdet av våra långvariga samarbeten med forskare vid Umeå universitet och Skogforsk. Tillsammans blir vi starkare!, säger Göran Ericsson.
Långsiktigheten med ett åttaårigt forskningsprogram ger en möjlighet att bygga upp relationer forskare sinsemellan men också med de praktiker som förväntas bidra inom transdisciplinär forskning.
Annika Nordin ledde forskningsprogrammet mellan 2009 och 2016 och är numera verksam som hållbarhetschef på Stora Enso. Hon konstaterar att Future Forests inte bara levererade hög vetenskaplig kvalitet utan också kompetens för framtiden.
— Den kanske allra viktigaste leveransen är en ny generation skogsforskare med en bred förståelse för skogsämnet och erfarenhet av tvärvetenskap. Deras insikter och kunnande bär frukt i decennier, säger Annika Nordin.